Fantastična zelenjavna fritata ali drugače povedano omleta iz pečice.
Lahko pa tudi jajčno zelenjavni mafini.

Pri fritati gre za enostavno formulo – v jajca vmešaš na nek način že kuhano zelenjavo in druga živila ter vse skupaj zapečeš v pečici. Kot pri veliko drugih jedeh, hitro se lahko zgodi, da gre kalorična vrednost takšnega obroka v nebo. Da nam dobro uspe naša zelenjavna fritata, je treba najprej popražiti zelenjavo in jajca sama vsebujejo tudi kar nekaj maščob. A ja, seveda pa pekač je treba ustrezno namastiti, da se cela reč ne prime preveč…in tako iz obroka, ki obeta, dobimo kalorično bombo.

Fritata je jed, ki se jo na različne načine pripravlja po celem svetu in resnično si težko predstavljam, da bi si kdo lahko zares lastil “originalni recept”. Različna ljudstva so poznala in znala ceniti hranljivost in uporabnost jajc. In v jajca so dodali, kar so v tistem času imeli na voljo.
Dandanes se žal še vedno dogaja, da so jajca pri krivem na listi nezaželenih jedi in po prepričanju mnogih, ne sodijo na seznam “zdravih živil”. O tej krivici smo že pisali in zapis si lahko preberete tukaj. Pa o salmoneli in tudi o tem ali jesti cela jajca ali zgolj en del.

Jaz sem se priprave fritate lotila z mislijo, da želim barvito in kalorično uravnoteženo jed. Zakaj? Vsi odgovori so tukaj.
Odločila sem se, da bom zelenjavo prepražila v cvrtniku na vroč zrak Actifry od Tefala, kjer lahko z izjemno malo maščobe za kuhanje dosežemo hrustljavo zapečenost. Zanimalo me je, kakšen bo rezultat in ali res drži to “cvrtje na vroč zrak”. Dali so nam ga v preizkus in obljubim vam, da ga temeljito preizkusim in vam poročam, kako se obnese. Pri pripravi zelenjave za mojo fritato se je izkazal odlično.

O.K, točka 1. količina maščobe pri kuhanju je torej rešena. Gremo dalje – namesto celih jajc sem uporabila delno cela jajca in delno samo beljake. Pri feti sem pa izbrala takšno, ki je iz posnetega mleka.

Vam kar napišem recept.

U, pa da ne pozabim – upoštevaje celotno količino, pridemo približno na na 930 kcal (3894 kJ), 76g beljakovin, 52g maščob in 28g OH
Količina je za 4 osebe, torej cca 235 kcal (983 kJ), 19g B, 13g M in 7g OH

Sestavine

6 celih jajc

200 g beljakov

1 zelena paprika (srednje velika)

1 rdeča paprika (srednje velika)

1 čebula

1 večji korenček

polovica koromača

3 žlice mleka

80 g manj mastnega feta sira

Začimbe po izbiri (jaz sem uporabila sol, poper in eno res fino dimljeno papriko)

Postopek priprave

Vso zelenjavo nasekljamo na manjše koščke (max 1×1 cm), le čebulo sem nasekljala na lističe, ker mi je tako bolj všeč, ko se popeče. Nato damo v ponev malo oljčnega olja in najprej popražimo le čebulo in korenček. Ko se to dvoje rahlo popraži, dodamo še preostalo zelenjavo in popražimo do želene konsistence.
Jajca rahlo razžvrkljamo z vilico, dodamo beljake, mleko in nadrobljeno feto. In ko je zelenjava lepo popražena, imamo več možnost kako dalje.

Jaz sem se lotila na dva načina – da vam pokažem eno in drugo možnost.
En del mase sem spekla kot mafine, drug del sem pa dala v litoželezno ponev in v pečici spekla kot omleto.

Fritata mafini

V vsak predalček pekača sem dala malo zelenjave in zalila z razžvrkljanimi jajci s feto.
Fritata mafine sem pekla v pečici 10 minut na temperaturi 175 st.Celzija

Fritata v ponvi

Poskrbite, da uporabite takšno ponev, ki jo lahko date v pečico. Jaz sem uporabila litoželezno, ki ima že lepo narejeno patino in se zato hrana vanjo ne prijema močno. So pa te patine cela reč in pogosto huda packarija, zato je modro razmisliti o posodi, ki ima premaz proti prijemanju in gre lahko tudi v pečico.
Ponev sem najprej segrela na štedilniku, nato sem dodala prepraženo zelenjavo in zalila z jajčno zmesjo. Premešala in pekla 12 minut v pečici na temperaturi 220 st.Celzija

fritata-mafini-Feelgood-F-Tefal-VesnaMilenkovic

Zaključek te zgodbe iz Feelgood kuhinje je: NJAM! Še bomo takole jedli.

Pozdravljam vas in vam želim čim več hranilnih, zdravih jedi #pozdravipameti

Vesna Milenković