Maščobe, holesterol, sladkor in srčno-žilno zdravje.


Kaj dejansko vemo o vplivu prehrane na najpomembnejše

dejavnike tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni?

KDAJ? Nedelja, 28. junij 2020, ob 19:00.

KJE? Kjer želiš.

Zdravje srca in ožilja je zelo odzivno na spremembe v življenjskem slogu. Prehrana igra v tej sestavljanki eno izmed glavnih vlog.

Vpliv prehrane na zdravje srca in ožilja je eno izmed prvih in najbolje raziskanih področij prehranske znanosti. Prve povezave so bile vzpostavljene že v 60 letih prejšnjega stoletja. Z napredovanjem tehnologije in metod v zadnjih desetletjih so raziskovalci pravilne povezave še dodatno potrditi, tiste netočne pa ovrgli.

Problem zavajajočih informacij ...

Senzacionalizem in skrajništvo se prodajata bolje od dejstev in zmernosti.. Prižgite TV ali prelistajte revijo in po vsej verjetnosti boste naleteli na ekstremno dieto, čudežni izdelek in/ali prehranskega guruja. Iz naštetih naslovov prevečkrat izvirajo neresnice in miti, ki so skoraj po pravilu v popolnem nasprotju z uveljavljeno znanostjo.

Na žalost so v javnosti in v medijih pogosteje izpostavljeni neznanstveni pristopi, ki na to področje vnašajo veliko zmede.


Končni rezultat je, da večina ne ve kaj naj si misli in komu naj verjame. Vprašanj je veliko, jasnih odgovorov pa malo.

  • Je holesterol škodljiv ali ne? Nekoč je bil, po novem pa bojda ni. Ampak kateri holesterol? Tisti iz hrane ali tisti v krvi? Je to sploh ista stvar ali govorimo o različnih stvareh?
  • Jesti moraš zdrave maščobe! Ampak, ali niso bile pred kratkim vse maščobe škodljive? Katere so zdaj slabe in katere dobre?
  • Baje je nov sovražnik sladkor. Še posebej fruktoza! Čakaj, ali ni fruktoza tudi v sadju? To pomeni, da je sadje po novem škodljivo?

Kaj je cilj webinarja in komu je namenjen?

CILJ tega webinarja je, da se na zgornja vprašanja odgovori: utemeljeno, preprosto in brez nakladanja. Področje bomo karseda odkomplicirali, ovrgli par brezveznih trditev in razbili kakšen mit. Naše druženje pa bomo zaokrožili z verodostojnimi, jasnimi in uporabnimi napotki.

NAMENJEN je vsem, želite izvedeti kaj lahko o prehrani za zdravje srca in ožilja trdimo na podlagi uveljavljene znanosti in kako ta dognanja najlažje prenesti v prakso.

PRIMEREN je tako za tiste, ki vas zanima kako izboljšati svojo prehrano ali prehrano svojih bližnjih, kot tudi za svetovalce in trenerje, ki želite bolje svetovati in pomagati svojim varovancem.

Z vami bo Nenad

Nenad je nutricionist in komunikator znanosti. V ekipi Feelgood igra na poziciji vodje prehrane in je naš "dežurni piflar".

Zase pravi, da je reševalec problemov in izganjalec nesmislov. Njegovi misiji sta promocija znanstvenega pristopa k prehrani in vzpodbujanje kritičnega razmišljanje na področju zdravja in fitnesa.

Iz kaosa, ki je nastal na področju prehrane, želi narediti red, presekati gordijski vozel in ločiti zrno od plevela. Nanj lahko računate, da vam bo predstavil stvari tako kot so, ne tako kot se lepše slišijo ali boljše prodajo.

Kaj dobite?

KRATEK IN JEDRNAT, AMPAK TEMELJIT PREGLED trenutne teže znanstvenih dokazov na področju vplivov prehrane na srčno-žilno zdravje.

JASNA POJASNILA o najpogosteje omenjanih pojmih povezanih s prehrano in srčno-žilnimi boleznimi. Na primer: »zdrave maščobe«, nasičene in nenasičene maščobne kisline, holesterol v hrani in v krvi, lipoproteini, trigliceridi, ter sladkor in ogljikovi hidrati.

STRNJEN POVZETEK o najpomembnejši prehranskih prilagoditvah za izboljšanje srčno-žilnega zdravja in napotke kako jih spraviti v prakso.

PRIMER NAČRTA PREHRANE sestavljenega po predstavljenih načelih.

Tehnikalije

CENA: 15€

*20% popust na zgodnjo prijavo je veljal do 21.06.2020. Polna cena webinarja je 15€.

KDAJ? Nedelja, 28. junij, ob 19:00

Webinar bo sneman in vsi prijavljeni boste imeli podaljšan dostop do posnetka. Če se dogodka ne boste mogli udeležiti V ŽIVO, si boste lahko ponovitev ogledali kadarkoli vam bo to najbolj priročno. Večkrat. 🙂

KJE? Na internetih 

Povezavo za dostop do webinarja boste prejeli 15 min pred začetkom, na e-mail s katerim ste se prijavili. Uporabili bomo eno izmed priljubljenih online platform. Za enkrat je naš favorit Cisco Webex. V vsakem primeru boste o izbiri aplikacije obveščeni vsaj tri dni pred dogodkom.

KAKO DOLGO?  Do 20:30

Predvidoma 1h in 30min. Te stvari je težko načrtovati do minute natančno. Pričakujte, da se lahko zadeva za kakšnih 15 min zavleče ali skrajša. V ta čas je seveda vštetih tudi ~15min namenjenih vprašanjem in odgovorom po zaključki glavne prezentacije.