A veste, kaj mi gre na jetra?

Da se naokoli še vedno govori, da so jetra »umazana«, “radioaktivna”, kot nekakšen živalski »biohazard« in živilo, polno vseh možnih kemikalij.

Jetra (živalski organi nasploh) so verjetno najpopolnejša, s hranili najbolj “nabita” hrana na svetu.

Objektivno. Količina aktivnih vitaminov B, cinka, uporabnega železa (heme), folata, izkoristljivega vitamina A (retinol), vitamina D in drugih vitaminov ter mineralov je tolikšna, da z njimi kljub vsej veri težko primerjamo katero koli drugo živilo. “Jetra” med rastlinami bi bila verjetno divja zelišča in gobe, v morju pa so to školjke in ostrige.

Jetra so originalno superživilo.

So jetra “umazana”?

Se v njih res nabira “strupena” krma s katero se hrani živali v večjih industrijskih obratih?

Jetra so čistilka, res je in čistilka je bila po poklicu tudi moja mama, večino mojega otroštva. Ali to pomeni, da je bila gospa Radojka zanikrna in umazana, ker je bilo njeno delo pucanje starih wc školjk? Ne. Ko smo že pri tem, je bila mama pravi čistun v neliterarnem pomenu te besede.

Enako velja za naša jetra. Tudi ona imajo čudovito sposobnost očistiti se, ter očistiti nas, vseh okoljskih toksinov, katerim smo izpostavljeni.

Jetra niso filter. Filter so ledvice. Jetra so tovarna čistil in zato najbolj čist, s hranili nabit “obrat” v našem telesu.

Gobe so jetra rastlinskega sveta vendar ne slišimo svaril, da so škodljive zato, ker živijo, kot nekakšen “kompostnik” – razkrajajo organsko snov (naravno gnilobo) v svojo hrano.

Zdi se mi, da med nami obstaja diskriminacija – umazano, nečisto in nezdravo postaja vse, kar lahko označimo z živalsko, rastlinsko pa je samoumevno naravno, zdravo in »čisto«.

No, to mi gre na jetra. Ker ni prav. Neosnovana diskriminacija nikoli ni, je pa soditi človeško. Imamo možnost izbire – lahko zamenjamo program na TV, če nam ni všeč vsebina, z lahkoto spremenimo postajo na radiu, ko slišimo spet tisto pesem, ki nas tako živcira, … Če ni po naše, še ne pomeni, da je umazano, toksično, nezdravo, ali kar za vse povprek škodljivo.

V prehrani ni nikoli nič za vselej, vsakogar in vsakič (v vsaki situaciji). Mi pomaga tako se opomniti, ko me mami koga tako, po človeško ocenjevati.

 

Mario Sambolec, trener in nutricionist, ustanovitelj Dr. Feelgood, predavatelj FZS, PN1, CSCS, ACA
www.drfeelgood.si
#pozdravipameti