Gremo, brez uvoda, direkt’ k bistvu:

 1. »Shujšaj in telovadi«.

Zdravniki so nepogrešljiv člen našega zdravstva, kakršnega koli že. Poznam jih nekaj, ki se ob iskreni želji pomagati, zavedajo svojih prednosti – kaj obvladajo – na katerih področjih so najbolj posodobljeni z moderno znanostjo.

Na drugi strani je vprašanje: Ali res lahko vemo »vse« oz. svetujemo o »vsem«? Boli me grlo, srbi me rit, žena me nervira in mož je len, ko’ pes. Pričakujemo, da ima zdravnik odgovor za našo vsako muko in vzamemo za sveto, karkoli že reče. Ko sedemo na stol v ordinaciji, nekaj kilogramov pretežki, izven forme, s povišanim holesterolom, sladkorjem in pritiskom, … pogosto slišimo dvoje:

 1. a) Začnite jemati te, tiste in one tablete in/ali,
 2. b) shujšati bo treba, zato dieta in telovadba.

WTF!? Tablete me strašijo in raje ne bi, če res ni nuja. Kaj za vraga misli s to “telovadbo”? Naj grem nekam na bootcamp? Kaj pa crossfit – to izgleda zajebano. Al’ bi šel raje tečt? Na pilates glih ne bi s tem bauhom …

Razumete? (Je retorično vprašal nikogar). Kaj pomeni (več) »telovadi« za nekoga, ki je svojo zadnjo skleco opravil pri uri tjelesnog uzgoja v bivši SFRJ? Nič. In zato se pogosto odloči »narobe« – nepripravljen se na glavo vrže v naključno aktivnost, ki ga hitro povozi. Od tod nepotrebne bolečine, poškodbe, … in opravičilo na koncu: veš kaj, sem poskusil s telovadbo in ni zame.

Shujšaj? Kako že? Z dieto? Naj jem samo manj, generalno, ali česa po novem »ne smem« – mesa, kruha, krompirja, … jebiga, grem kar na post s sokovi pa šta bude. Podobno, kot pri treningu, na vrat na nos v najbolj simpatično ali priporočeno dieto in, ko mi končno dopizdi, grem lepo nazaj k tistemu, kar znam. Veš kaj, sem probal shujšati in ni to zame.

A ne bi bila fora, če bi zdravnik lahko, tako, kot nas pošlje k revmatologu, travmatologu, … in vsem ostalim »ogom«, napotil pacienta tudi k specialistu za prehrano, morda gibanje?

Nora ideja, saj vem, ampak me vseeno zabava misel, kako bi se jo dalo uresničiti. Glede na nered v katerem se izobraževanje na področju prehrane nahaja pri nas – mislim na tistih 100 let za kamelami, kjer so ostala uradna priporočila – bo na koncu verjetno veliko odvisno od vez – kdo se s kom »pokonekta« – ipak smo v Sloveniji 🙂

 1. »Poslušaj svoje telo«.

Kako lepo, idilično, razsvetljensko zveni to vodilo … in uporabno je tudi, kot kapa s šiltom sredi zime.

Včasih je to držalo, se strinjam – prisluhniti sebi je bilo zelo blizu temu, kar je govorila narava. Danes, na žalost, v veliki večini ni več tako.

Če stopimo z naključnim izbrancem v priljubljeno super, hiper, ali inter trgovino in mu naročimo izbrati tak obrok, kot mu v danem trenutku naroča njegov »višji jaz« (lakota), ne bodimo presenečeni, če ga dokaj hitro zagledamo na blagajni z žemljo in 20 dag posebne, pico in plastenko gazirane pijače, pečenimi rebrci, ali vrečko čipsa ter Snickers čokoladico.

Prosim lepo, komu je še telo reklo: danes pa »rabim« nekaj rdeče pese? Marko, primanjkuje ti cinka, zato ti dajem dve možnosti: jetr’ca, ali morske sadeže. Barbara, pada ti odpornost, pusti čokolado, izberi kislo zelje.

drfeelgood_poslusaj svoje teloMa nemoj 🙂

Zelo verjetno ne gre za moč volje, temveč osnovne biološke zakone po katerih delujejo človeški možgani. Ves čas namreč nezavedno ocenjujemo razmerje med ceno in vrednostjo (cost vs. benefit, ang.), ne glede na področje. Tudi pri hrani je morda tako, če se zanesemo na evolucijsko teorijo »optimalnega iskanja hrane« (optimal foraging theory*, ang.). Povzeta v enačbo, pravi:

enacba-07-11-2016

Vrednost: kalorije = energija → to potrebujemo za življenje.

Cena: koliko energije in časa smo porabili, da bi pridobili določeno živilo.

*Podrobneje v predavanju razloži dr. Stephan Guyenet: https://goo.gl/Jt37hu

Pomislite na (naravno) okolje, v katerem smo se nahajali nekoč in v katerem se nekatera avtohtona, lovsko-nabiralska ljudstva, nahajajo še danes – katera hrana bo imela najvišjo vrednost? Če poslušamo telo, bomo izbirali meso, gomolje, sadje in zelenjavo, oreščke, med, tudi nepredelana žita in mlečne izdelke.

Prenesimo enak vzorec v moderno okolje, kjer je hrana vseprisotna in imamo na voljo praktično vse, v vsakem trenutku. Bomo izbrali enako – kalorično revno sadje in zelenjavo?

Očitno ne. Po enačbi podzavesno ocenimo:

 • V kateri hrani (izbiri) je največ energije? Slaščice, bureki, hamburgerji, pice, čipsi, sladke pijače, kruh in peciva, paštete, namazi, …
 • Za kaj se je potrebno najmanj matrati oz. kaj lahko pridobimo v najkrajšem možnem času? Karkoli je v neposredni bližini.
Kaj lahko storimo, da bi prelisičili ta vgrajen mehanizem?

1. Upoštevajmo pravilo 80/10/10.

 • 80 % časa izbirajmo naravno, minimalno predelano hrano iz virov pustih beljakovin, sadja, zelenjave, nepredelanih maščob in hranilno bogatih ogljikovih hidratov.
 • 10 % namenimo hrani, ki nam morda ni najbolj všeč, pa vseeno vemo, da je izjemno zdrava. Sem za mnoge spada meso organov (jetra), ali ribe in fermentirana živila (surovo kislo zelje, na primer).
 • 10 % časa pa le poslušajmo svoje telo in razturimo tiste piškote, pito, ali karkoli nas že “kliče”.

2. Prilagodimo okolje.

Namesto, da se matramo in konstantno zavestno odrekamo, raje prilagodimo okolje tako, da postanejo problematična živila, ali odsotna, ali vsaj težje dostopna.
Piškot v naši bližini bo prej ali slej piškot v naših ustih.
 1. »Ne se omejevati«.

Besedo restrikcija (omejitev) označujemo, kot negativno in pri prehrani je to zadnje, kar želimo – biti omejeni, odrekati se. Ne, ne, imeli bi vse, karkoli in kadarkoli to naše srce poželi. Restriktivne diete so zanič – če se omejuješ, boš prej, ali slej podlegel pritisku – zmernost je ključ! Baje …

Če imamo težave z omejitvami, imamo težave z odraslostjo.

Zdi se, da je ena pomembnejših ločnic med odraslim in otrokom ravno sposobnost zavestne odložitve instinktivne, trenutne zadovoljitve. Otroci namreč še nimajo dokončno razvite prefrontalne možganske regije, ki je med drugim odgovorna za nadzor čustev, misli, (družbeno-sprejemljivih) vedenj in odločitev s posledicami v bodočnosti.

Iskreno, če nas nekdo grdo izsili v prometu in nato niti ne pomaha ali z avtom pomižikne v opravičilo, bi ga najraje na gobec (ali sem tak le jaz?). Ampak, ga ne bomo. Globoko vdihnemo, premislimo in zaključimo, da si ta kreten ne zasluži niti sekunde več naše pozornosti, saj nas v nasprotnem spravi le v slabo voljo. No, o tem govorim – trenutna zadovoljitev bi bil levi kroše, kar pa smo razumni odrasli, znamo izbrati boljšo možnost.

drfeelgood_omejitvePodobno je pri prehrani. Ničesar nam ni treba omejevati, vendar izberemo tako, ker imamo v mislih višji cilj.

Hujšanje v osnovi ni nič drugega, kot omejitev kalorij.

Iz psihološkega vidika se seveda lahko osredotočimo na pozitivno – večino časa (80 %) bom izbiral puste vire beljakovin, zdrave maščobe, polnozrnata žita, stročnice, sadje in zelenjavoin ne negativno – ne bom jedel junka. Vendarle, še vedno govorimo o omejevanju, ki v večjem, ali manjšem obsegu spremlja vsako odločitev za napredek. Več: Hujšanje je šport.


Feelgood programi prehranskega svetovanja

Pri Dr. Feelgood smo povzeli desetletje izkušenj v najpomembnejše korake, s katerimi lahko na razumen in sprejemljiv način v vsakdanje življenje uvedete navade, ki vodijo do izpostavljenih ciljev.

 • Cilj (shujšati, na primer) in jedilnik (dieta) ne bosta dovolj.
 • Da bi dosegli rezultat bo potrebno razviti navade in določene spretnosti.
 • Slednje omogoča redna praksa, s smiselnim napredovanjem.

Ponujamo programe:

 • Hujšanje in zdravje.
 • Preoblikovanje telesa ter šport.
 • Podjetni in učinkoviti.
 • Prehrana za nosečnice.
 • Prehrana otrok.
 • Prehrana starostnikov.

Za prijave in več informacij je na voljo elektronski naslov info@feel-good.si

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood, nutricionist PN1, ACA, trener in predavatelj FZS
www.drfeelgood.si
#pozdravipameti