Analiziram današnji posvet o prehrani …

Prišel je gospod X, ki je samostojno shujšal 30 kilogramov vendar se mu je ustavilo odkar je za pomoč zaprosil nutricionista/nutricionistko.

Na glavo, a ne? Lahko nutricionisti s svojimi nasveti dejansko upočasnimo ali celo ustavimo vaš napredek?

To vprašanje mi je dalo misliti in sprožilo plaz vprašanj gospodu X, z namenom odkriti srž problema. Kaj za vraga bi šlo lahko narobe?

Najprej strnjeno ozadje zgodbe:

Gospod X je pojasnil, da je izgubil prve kilograme na preprost račun energijske bilance – namensko je omejil energijo (kalorije), predvsem na račun visoko kalorične (predelane) hrane, ki se praviloma nahaja tam, kjer so v večjih količinah skupaj maščobe in ogljikovi hidrati. Po izgubljenih 30 kilogramih in pričetku z vadbo se je počutil vedno bolj šibko. Opravljeni krvni izvidi na tej točki tudi niso delovali pretirano spodbudno, zato se je odločil za strokovno pomoč.

Dobil je set navodil, ki so vključevali (super)živila, ki jih ni vajen jesti in primere obrokov ob misli na katere se je večkrat namrščil, kot pogoltnil slino. Skratka, nevzdržno je bilo in izgubil je zaupanje v našo stroko. Smo ga razočarali ali je kriv on, ker enostavno ni dovolj “motiviran”

Šele po priporočilu osebe, kateri gospod zaupa, se je naposled odločil za nov posvet. Tokrat sva ga sprejela midva z Nenadom in ga zapeljala skozi naš klasičen protokol tekom katerega sva odkrila ključno oviro, ki je bila zakoreninjena v pomanjkanju komunikacije – pomanjkanju posluha pri strokovnjaku oz. strokovnjakinji pred nama.

Predstavljajte si znanje kot drevo. Zraslo bo iz korenin – te so teorija. Krošnja je praksa in veje so izkušnje (s posamezni pristopi in razumevanje razsežnosti do koder so uporabni).

Dober strokovnjak razume teorijo in v primeru hujšanja bo to dolgoročna vzpostavitev primernega energijskega ravnovesja. Prevesti teorijo v prakso bo pomenilo poiskati način prehrane, ki posameznika ne prestraši, temveč mu prikima in podpira zastavljen cilj.

Preberite več:
Kako veš komu zaupati glede prehrane?
Kako manevrirati med resnicami in lažmi pri prehrani?

 

Mario Sambolec, ustanovitelj Dr. Feelgood, predavatelj FZS, PN1, CSCS, ACA
www.drfeelgood.si
#pozdravipameti