Kot prvi in najstarjši v vrsti »štirih plemenitih«, se je v prejšnji objavi predstavil sezam. Sedaj je red na sončnicah. V tem prispevku namreč stopajo v ospredje in predstavljajo vse koristi svojih semenk.

Sončnično jedrce vsebije določene spojine, ki jih raziskave dosledno povezujejo z zaščitnim delovanjem proti različnim boleznim in raznim oblikam raka. Sončnična semena bi potlej lahko imenovali kar naravna »funkcionalna« hrana (s tem ne mislim na oglaševalsko izposojenko te besede), saj po definiciji tega izraza ponujajo koristi, ki presegajo okvire standardne prehrane.

Ob pistaciji vsebujejo največje količine fitosterolov, ki so med drugim znani po uravnavanju ravni holesterola v krvi in beta-sitosterola, ki podpira zdravje prostate. Semena se ponašajo z visoko vsebnostjo dveh zelo močnih antioksidantov, ki delujeta najbolje v paru– selen in vitamin E. Relativno bogata so tudi z beljakovinami in vlakninami (skodelica priskrbi kar 8 g beljakovin in 4 g vlaknin), železom, manganom, cinkom, magnezijem, bakrom in fosforjem. Precej dober opis za krmo za ptice, kot je bilo seme v glavnem uporabljano včasih.

TMG (trimetilglicin), ali betain je spojina, ki lahko koristi, če beležimo previsoko raven homocisteina v krvi. Homocistein se namreč povezuje s tveganjem za koronare bolezni, možgansko kapjo in boleznijo perifernega ožilja. Morebiten pojav srčnih težav zna homocistein napovedati natančneje, kot bi to holesterolu uspelo kadarkoli, kot glavni dejavnik s katerim je moč vplivati nanj pa se, poleg genetskih nastavitev, izpostavlja prav vloga prehrane.

Arginin je aminokislina s ključno nalogo varovati notranje obloge arterijske stene, zaradi česar je notranjost žile (endotelij) bolj prožna in manj občutljiva na aterosklerozo (tvorjenje ateromov – strdkov). Arginin je potreben pri izdelavi zelo pomembne molekule – NO ali dušikov oksid. Slednji pripomore k sproščanju zoženih krvnih žil in s tem olajša pretok krvi.

Sončnična olja, ne hladno stiskana, ne ekološka, še manj rafinirana, niti približno ne delijo enakih zdravstvenih koristi, kot semenke, iz katerih so bila iztisnjena. Olje je 100 % maščoba, ki v najboljšem primeru vsebuje zgolj vzorčni ostanek vitaminov, mineralov in antioksidanov, sicer prisotnih v semenu.

Kot naslednje predstavljamo bučnice

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
info@feel-good.si