Skuhajte svoj slivov džem

Kaj sigurno že veste o slivah?

Da so dobre za prebavo.

Zakaj?

Ker so tako rekle babice.

Zaključek

Poslušajte babice in jejte slive, posebej v njihovi sezoni. Za čas izven nje ponosno skuhajte džem po Feelgood receptu.

Podrobnosti

Slive so vir prehranskih vlaknin in vitamina C.

Prehranske vlaknine pomagajo vzdrževati normalno prebavno funkcijo in ugodno vplivajo na prebavni sistem.

Preberite več: Vlaknine.

Vitamin C ima vlogo pri delovanju imunskega sistema, pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom, pri nastajanju kolagena za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, zob in kože, ter prispeva k delovanju živčnega sistema, sproščanju energije pri presnovi in prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. je pomemben za procese strjevanja krvi in močne kosti.

Več: Vitamin C.

Zanimivost

Večji del sladkorja v slivah predstavlja glukoza, zato morda pridejo v poštev za osebe, ki jih muči preveč fruktoze.

Več: Kaj pa fruktoza?

Vlaknine niso edini razlog zakaj suhe slive denejo dobro prebavi. Imajo namreč sposobnost vezati nase precej vode, zato nabreknejo in tvorijo gel, ki lahko pomaga oblikovati blato in ga potisniti proti izhodu.

Feelgood slivov džem

Feelgood džem ne vsebuje dodanega sladkorja in je nadvse enostaven za pripravo.

  1. Poljubno količino sliv operite, izkoščičite in postavite v večjo posodo.
  2. Kuhajte dlje časa … ure … in ure … nekje vmes dodajte rezine limone. Opomba 1: limone naj bodo ekološke ter dobro oprane.
  3. Maso kuhate nekaj ur, dokler se ne zgosti. Seveda je treba kar pogosto mešati.
  4. Ko je džem kuhan, ga nadevajte v majhne kozarčke, ki ste jih predhodno temeljito oprali, osušili in sterilizirali (za 15 minut v pečico na 100°C.
  5. Ko kozarce zaprete s pokrovčkom, jih obrnite »na glavo«, zavijte v odejo in pustite, da se počasi ohladijo.
  6. Svoj Feelgood džem spravite na hladno in pomislite na nas vsakič, ko se boste z njim posladkali 🙂

Opomba 2: džem ne vsebuje konzervansov zato ga po odprtju hranite v hladilniku in hitro porabite. Prvo je tudi razlog, zakaj izberemo majhne kozarčke za shranjevanje.

Za več idej in receptov obiščite našo Kuhinjo dobrega počutja.

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
www.drfeelgood.si

Objavil | 2018-08-14T09:05:41+00:00 19, november 2017|