Ali znaš jesti pravilno?

Najbrž se boš strinjal, da dandanes o prehrani marsikdo govori in se marsikaj piše. Obstajamo v svetu, kjer je informacij o prehrani in zdravem življenjskem slogu mogoče dobiti povsod. Pogosto nas najdejo kar same in nemalokrat so si nasprotujoče.

Ti je to poznano?

So tisti, ki pravijo, da sta prehrana športnika in prehrana navadnega smrtnika enaki, s to razliko, da potrebujejo športniki in športnice vsega le malo več. Več hrane, mislim.

Na drugi strani so pristaši industrije prehranskih dopolnil in povezujejo športno prehrano primarno s praški, napitki, tabletami in kapsulami.

Oboji se motijo.

Poročanje netoleranc na določena živila ali izločevanje kar celotnih skupin živil iz prehrane je vedno bolj pogosta praksa. Gluten in mlečni izdelki sta na vrhu seznama »obtožencev« za najrazličnejše »zločine« proti našemu zdravju.

Upravičeno?

Smo si res tako različni, da si lahko ta termin vsak interpretira po svoje, ali obstajajo določeni univerzalni principi tudi znotraj prehrane?

V sklopu #feelgood predavanj v Kopru bomo skozi 4 predavanj  odkrili osnovne »zakone«, ki jim prehrana mora ugoditi, če ji želimo reči zdrava, se pogovorili o načinih, kaj to pomeni za različne ljudi v različnih situacijah in podrli nekaj trdovratnih prehranskih mitov.

Na predavanjih se bomo lotili temeljnega vprašanja:

Kakšna sploh je definicija zdrave prehrane?

Osvetlili bomo tudi področje prehranskih dopolnil, ki imajo znanstveno podlago in se pogovorili o situacijah, v katerih so lahko koristna.

Predstavili bomo zaključke znanstvene literature o prehranskih dopolnilih, ki dejansko delujejo, čemu so namenjeni in kako jih primerno uporabiti.

Na predavanju izveš, kaj ima prehranska znanost za povedati o netolerancah in kako se soočiti v primeru njihovega dejanskega obstoja.

Znanost in zdravo pamet pa bomo uporabili tudi pri argumentaciji preostalih mitov, ki pustošijo med prehrano.

Zanimivo, ne?

Pridruži se in izvedel/a boste odgovore.

TERMINI:

sobota 18.1.2020, od 10:00 do 12:00

sobota 14.3.2020, od 10:00 do 12:00

sobota 16.5.2020, od 10:00 do 12:00

PRIJAVI SE ZDAJ

Sem Mario Sambolec, nutricionist PN1, ACA, trener, predavatelj Fitnes Zveze Slovenije in ustanovitelj blagovne znamke FEELGOOD.

Pridruži se mi na seriji predavanj o prehrani.

Preveriva, če je serija #feelgood predavanj sploh nekaj zate:

  • Si želiš zaradi obstoječih zdravstvenih težav po nasvetu zdravnika urediti svojo prehrano oziroma uvesti specifično dieto, pa ne veš, kje in kako začeti?

  • Se (zaradi zdravstvenih težav) prehranjuješ brez glutena, brez laktoze, brez sladkorja, vegetarijansko vegansko, … pa te je strah, da s trenutno prehrano ne zaužiješ vseh potrebnih hranil?

  • Imaš otroka ali družinskega člana, ki potrebuje posebno prehrano, pa mu tega ne znaš ali ne zmoreš nuditi?

  • Želiš izgubiti odvečne kilograme in/ali preoblikovati svoje telo?

  • Se želiš na splošno bolj zdravo prehranjevati, pa si zaradi poplave vseh informacij o zdravi in pravilni prehrani zmeden/a in neodločen/a?

  • Želiš bolje spoznati glavne tri skupine makrohranil (beljakovine, ogljikovi hidrati in maščobe) in izvedeti, kateri so najboljši viri le-teh, koliko jih potrebuješ in kako naj jih razporediš tekom dneva, da boš dosegel/a oziroma ohranjala svoje cilje?

  • Želiš enkrat za vselej izvedeti, kako boš odpravil/a nadležno nihanje energije tekom dneva, ki ti preprečuje osredotočenost, zmanjšuje tvojo produktivnost in te sili v uživanje poživil v obliki kopastih skodelic kave?

  • Si rekreativen športnik/ca in si želiš s primerno prehrano izboljšati svoj performans, vzdržljivost in/ali moč.

  • Si rekreativen športnik in potrebuješ dodatne informacije in pojasnila o prehranskih dodatkih, ki jih že jemlješ ali o tem šele razmišljaš.

Cena posameznega predavanja:

35 EUR

Posamezno predavanje traja 60 minut + 30 minut za dodatna vprašanja in odgovore.

Ker vam želimo zagotoviti visoko kakovost predavanj in pozitivno izkušnjo, je za udeležbo na predavanju NUJNA predhodna prijava.

PRIJAVI SE ZDAJ

TERMINI:

sobota 18.1.2020, od 10:00 do 12:00

sobota 14.3.2020, od 10:00 do 12:00

sobota 16.5.2020, od 10:00 do 12:00

Lokacija: Središče Rotunda

Destradijev trg 11, 6000 Koper

Parkiranje je mogoče v okolici centra.

Opisi posameznih predavanj

Predavanja potekajo v soorganizaciji z:

B center – prvi pilates center na Obali deluje od leta 2003. V 15 letih je ekipa B centra razvila in oblikovala odlične pilates, joga in programe “za zdravo hrbtenico”, ki so namenjeni različnim ciljnim skupinam.

Poleg rednih pilates in jogijskih vadb vsa leta organizira ostale dogodke, ki so namenjeni kvalitetnejšemu in bolj zdravemu načinu življenja. Mednje sodijo različne ustvarjalne delavnice, tematske delavnice osebne rasti in izboljšanja življenjskega sloga, tekaške, pohodniške, plavalne aktivnosti, plesni, glasbeni dogodki in drugo.

V sodelovanju z ekipo Feelgood je soorganizator predavanj o zdravem načinu prehranjevanja, saj želi širši okolici približati temeljna spoznanja o “prehranjevanju po zdravi pameti”.

Barbara Grzetič, Izolčanka, lastnica in vodja B center ekipe, se že 16 let izobražuje in izpopolnjuje na področju različnih gibalnih tehnik. Pilates je 2004 prva pripeljala na Primorsko in v njem našla novo strast.

Tekom let se je izobraževala doma in v tujini še na področju joge, Aeq, somatike, aerial-leteče vadbe, specializiranih vadb za nosečnice, starostnike in različnih področjih osebne rasti.  Svoje izkušnje in znanje podaja vsem vadeči; pilates in druge vadbene programe ves čas nadgrajuje s predanostjo in strastjo.

Njeno glavno vodilo je deliti “dobro” in širiti tehnike, ki jih sama začuti in preizkusi. Zaveda se, da je, za zdrav življenjski slog poleg uravnoteženega gibanja, ključna tudi zdrava prehrana.

Iz tega razloga se je odločila, da se poveže z ekipo Feelgood, s katero deli razmišljanje “prehranjevanja po zdravi pameti”. Z soorganizacijo cikla 4 predavanj želi tudi na domačem, primorskem koncu, približati koristne in uporabne informacije vsem, ki se morda v (preveliki) množici informacij in trenutne modnosti različnih (ekstremnih) načinov prehranjevanja želijo naučiti in najti, tudi z znanostjo podprte, kvalitetne informacije s področja prehranjevanja.

Z Barbaro sva pred kratkim gostovala na TV Koper. Poglej si posnetek:

Pridruži se mi v Kopru.

PRIJAVI SE ZDAJ

Sodeloval, predaval, pisal sem za: