Zakuska je ruski izraz za hladne predjedi in prigrizke, ki so navadno postrežene pred glavno jedjo ali kot del večjega obroka.

Narezki, dimljene mesnine, vodka z ledom (lahko rečemo Vodki tudi predjed? 🙂 in različna fermentirana zelenjava so vse možnosti izbire. Mene je pred kratkim navdušila t.i. kisla solata – solata s kislim zeljem, krompirjem in rdečo peso v glavni vlogi.

russian IMG_2730

Kisla solata

Za eno osebo potrebujete:

  • Skledo (ne ga srat’),
  • dva ščepa surovega, poljubno narezanega kislega zelja (cca 150 g),
  • kavna šalica kuhane pese (cca 100 g),
  • srednje velik kuhan in ohlajen krompir, narezan na tanjše šnite,
  • kisla kumarica ali dve,
  • mlada ali navadna čebula,
  • poper, veliko popra,
  • jedilna žlica oljčnega olja in jabolčnega kisa, žlička nastrganega ali vloženega hrena in gorčice, ščepec kumine in suhega origana za polivko (vmešate vse našteto skupaj in prelijte po sestavljeni solati),
  • svež peteršilj ali drobnjak za povrh (poljubno).

Pogosti dodatki so še surovo naribano, ali na kockice narezano kuhano korenje, redkvice, kuhan mladi grah, fižol, čičerika ali kuhano jajce.

Russian-Vinaigrette-Salad

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
www,drfeelgood.si