Obstajajo alternativni načini, kako olajšati, če ne celo pozdraviti avtoimuna stanja, kot je (revmatoidni) artritis?

Dr. Alessio Fasano, italijanski gastroenterolog, eden vodilnih raziskovalcev na področju avtoimunih bolezni v svetu, pravi: “it may be true that you can’t even have an autoimmune condition unless you have a permeable gut. And autoimmunity can cause gut permeability and be caused by gut permeability”. Če povzamem:

Avtoimune bolezni naj bi težko obstajale pri posamezniku z zdravim črevesjem.

Preberite več:
Razdražljivo črevo

S to iztočnico je Dr. Chris Kresser, priznan specialist za funkcionalno medicino, v svojem podcastu predložil nekaj uporabnih prvih korakov, kako si pomagati:

1. Prepoznajte in odstranite “škodljivce” v prehrani. Kaj “draži” vaše črevesje? Katerih živil ne tolerirate dobro? Med najpogostejšimi nepridipravi so žita, predvsem tista, ki vsebujejo gluten, stročnice, tudi pasterizirani mlečni izdelki, oreščki, školjke in lupinarji, jajca, …

Preberite več:
Netolerance na določena živila

2. Povzdignite glutation, zelo pomemben antioksidant, ki “poveljuje” našo notranjo obrambo, To najbolj občutno storimo z določenimi živili, kot je sirotka v prahu, ali dopolnili, kot sta S-acetyl-glutathione in liposomal glutathione.

Preberite več:
Sirotkine beljakovine v prahu.

3. Optimizirajte raven vitamina D3. Priporočen interval je med 35 in 60 nmol/l. Če potrebujete dopolnilo, da bi to raven dosegli, svetujem takšno, ki vsebuje na vsakih 1000 IU vitamina D3 vsaj 100 mcg vitamina K2.

Preberite več:
Vitamin D.
Vitamin K2.

4. Dodajte maščobe omega 3 (predvsem, če ne jeste veliko rib). Dobri izbiri sta ribje olje preverjene kvalitete ter olje jeter polenovke (cod liver oil).

Preberite več:
Omega 3; kdaj da in kdaj ne.

5. Razmislite o dopolnilu kurkume.

Preberite več:
Kurkuma

6. Z zdravnikom se posvetujte o nizki dozi zdravila naltrexone, ki izboljša delovanje celic zaviralk (T-regulatornih celic).

Več (video): https://goo.gl/nqyDet

Celoten podcast Krisa Kresserja o glutationu in revmatoidnem artritisu: https://goo.gl/14arZc

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
info@feel-good.si