1. V eni reviji sem prebral, da lubenica ‘pomaga hujšat’. Ne zafrkavam se. Dobesedno.
2. V drugi reviji sem izvedel, da celo ‘ščiti pred različnimi boleznimi in kopičenju celulita’.
3. Na blogu nekega ‘anti-cuker’ manijaka je pisalo, da lubenica redi, ker ‘vsebuje veliko sladkorja’.

Kdo ima prav? 1, 2, 3? Morda vsi ali nihče med njimi?

Enka ima prav. Lubenica res ‘pomaga hujšat’, če z njo v prehrani nadomestimo kaj bolj kaloričnega. In enka tudi ‘laže, kot pes teče:

Nobeno živilo nas ne bo shujšalo kar samo od sebe ali namesto nas.

Dvojka pravi, da lubenica ‘ščiti pred boleznimi’, kar je res. izberite karkoli spada med naravna, minimalno predelana živila in veljalo bo enako. In uganili ste, dvojka vam tudi laže:

Lahko pojeste lubenico na dan, se v njej kopate, z njo plavate, jo mažete na stegna ali ji pišete ljubezenska pisma. Če se ne spravite v pogon, uredite celotno prehrano in dodate redne serije počepov, izpadnih korakov ter drugih vaj za noge, ne pričakujte vidnih sprememb.

Trojka krivi lubenično slast. Po eni strani ima prav: sladek okus lahko nekatere zavede v prenajedanje prej, kot druge. Vendar, vprašajmo se: koliko ljudi poznamo, ki so se zredili od sadja? Verjetno je bilo še kaj poleg (in ne mislim na zelenjavo).

Sladkor ni neposreden krivec za debelost in sladkor iz (celega) sadja bo zelo verjetno vplival drugače, kot predelan sladkor (v obliki sokov in sladic).

Kaj lahko dejansko rečemo o lubenici #pozdravipameti?

Lubenica je trenutno sezonski sadež, ki je v tako vročih dneh, kot je današnji, izrazito osvežujoč. Vsebuje vitamine, kot se spodobi za vsako sadje, vendar ti niso ‘neki posebni’ ali jih je ‘bog ve koliko’.

Privoščite si jo v primernih količinah, če vam godi, kot posladek pri glavnem obroku ali za malico vmes.

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
www.drfeelgood.si