Regrat – »uradno zdravilo vseh bolezni«

Taraxacum officinale je latinsko ime za regrat in v grobem prevodu pomeni uradno zdravilo vseh bolezni.

V grščini rečejo bolezni taraxons, akos pa razumejo kot mi lek – zdravilo. Arabski zdravniki so o regratu prvič pisali že v enajstem stoletju, v tradicionalnem zdravljenju pa je to zelišče prisotno praktično po vsem svetu – od Amerike, preko držav Evrope in vse do Kitajske.


1. Verjetno koristi jetrom in mogoče lahko pomaga pri določenih oblikah raka.

Regrat bojda “čisti” naša jetra vsaj tako dobro, kot mlečni osat (pegasti badelj) – verjetno najbolj priljubljen alternativni pripomoček za ta namen. Ker je naloga jeter razstrupljanje kemikalij, (toksinov) ter farmakoloških sredstev, katerim smo izpostavljeni, je skrb za nemoteno dobro delo tega organa nedvomno velikega pomena.

“Slabo stanje jeter je pogosto odgovorno tako za fizične (slaba prebava, hepatitis), kot nekatere psihične težave (razdražljivost, depresija)”, pravi Dr. Mark Stengler s kolidža za naturopatsko (naravno) medicino v Portlandu.

V zanimivi študiji iz leta 2011 so raziskovalci prikazali presenetljive učinke korenine regrata pri zdravljenju vrste melanoma, ki je odporen proti kemoterapiji (študija).

2. Morda izboljša prebavo, pomaga uravnati sladkor v krvi in olajša težave z otekanjem.

Taraxacin je ena regratovih kemičnih komponent, ki naj bi koristila prebavilom in spodbujala izločanje žolča. To je lahko še posebej dobrodošlo v primerih zaprtja, zgage in prebavnih motenj.

Korenine regrata vsebujejo dva tipa vlaknin: inulin – naravno vodotopno vlakno s pozitivnim učinkom na uravnavanje ravni sladkorja v krvi – in pektin, ki je posebno učinkovit ob zaprtju, ali težavah s holesterolom. Inulin tudi izboljša izkoristek kalcija, verjetno tudi magnezija, poleg tega pa skrbi še za zdravje dobrih, probiotičnih bakterij v črevesju.

Vas muči napenjanje? Imate težave z otečenimi sklepi? Regrat je lahko vaša naravna pomoč. Tale stavek sicer zveni podobno reklami iz top shop kanala, vendar brez drobnega tiska.

Zelišče deluje namreč diuretično (ne povzroča izgube kalija) ter pomaga proti otekanju/edemu (zadrževanju vode v okončinah) in visokemu krvnemu pritisku. Dve sestavini – taraxerol in taraxasterol – naj bi učinkovali uravnalno na hormone, zaradi česar se izvleček regratovih korenin pogosto priporoča pri obravnavi PMS sindroma. In vse to za ceno enournega sprehoda po naravi ter nekaj predklonov (ali obiska lokalne branjevke).

3. Regrat spada v sam vrh med zelenjavo po kriteriju hranil.

Ena skodelica regrata vsebuje v vsega 30 kalorijah 147 mg kalcija, 244 mg kalija, 203 mg redkega in za kosti zelo pomembnega vitamina K in kar 3 grame vlaknin.

Regrat je najbogatejši rastlinski vir  vitamina A (beta karotena). Živalski viri prehrane, kot je ribje olje (olje jeter polenovke), jetra (organi nasploh) in jajca (rumenjak), ga sicer v v tem oziru premagajo, mu pa lahko priznamo titulo najboljšega “na vasi”. Reklamo, kot »superživilo« za dober vid, regratu omogočata lutein in zeaksantin – dve domnevno koristni učinkovini proti starostni degeneraciji rumene pege, česar pa znanost do danes še ni podprla. (Študija).

Svež, surov regrat je naravnost čudovit v solati, tako samostojno, kot premešan z drugim zelenjem. Odlično se ujame z jajci, gorčično polivko in s svežim čemažem, tudi krompir ali fižol lahko dodate.

Posebno šarmanten postane, ko ga pripravimo “na toplo”, z dodatkom popečene slanine oz. pancete. Korenine se lahko blago popraži z različno zelenjavo na maslu, ali uporabi v juhah. Regrat je tudi pogosta sestavina raznih “detox” čajev in smutijev. Na primer, nekajkrat sem uporabil svojo Ninja mašino in pomešal pest regrata, (kuhane) rdeče pese, pol avokada, merico sirotkinih beljakovin v prahu ter kocke ledu (lahko bi uporabil tudi zamrznjene borovnice, recimo) … ter povrh potresel nekaj surovih kakavovih zrn. Precej užitno, priznam in zanimiva rešitev za malico vmes, ali hiter zajtrk.

»A weed is just a plant whose virtues have not yet been discoverd«, pravi Ralph Wald Emerson, eden najvidnejših filozofov 19 stoletja.

Povezava je očitna. Regrat je enostavno trava, plevel, ki skriva v sebi nešteto odlik. Nekaj močnih odkriva prispevek, še kakšno pa se lahko poišče sedaj, ko mu narava namenja svoj čas. Navsezadnje, če komu okus regrata v nobeni od predlaganih oblik ni všeč, lahko vseeno poskusi iztržiti koristi te zeli tako, kot deklica na naslovni fotografiji in upihne njen cvet ter si ob tem zaželi nekaj posebej lepega 🙂

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
info@feel-good.si

Objavil | 2018-04-08T08:27:20+00:00 14, marec 2017|