“Mario, a ‘maš kej proti celulitu?”

Imam, sonce moje, veš da. Izvoli recept …

Če vzamemo vzorec najhujšega celulita na svetu in ga postavimo pod mikroskop, ne bomo videli nič drugega, kot čisto običajno maščobo.

Celulit je torej maščoba, ki se kaže nagubano zaradi specifične lokacije (blizu kože), kjer ostane ujeta med površino kože in vezivnim tkivom, tik pod njo.

Večina žensk (tudi suhic) ima v nekem obdobju svojega življenja vsaj nekaj vidnega celulita. Moških celulit ne prizadane tako pogosto, najverjetneje zaradi drugačnih hormonskih predispozicij, debelejše kože in čvrstejšega vezivnega tkiva, zaradi česar je celulit manj izrazit, čeprav prisoten.

Ena lastnost vseeno ločuje celulit od ostale – »navadne« maščobe in to se mi zdi tesnoba, ki jo ženske včasih začutijo že samo ob misli nanj.

Ženske se posledično počutijo neprivlačno, negotovo in so, kot rezultat tega, pripravljene zapraviti nezanemarljive količine denarja in solz, za mnogokrat nepotrebne, žal neučinkovite redukcijske, razstrupljevalne ter anti-celulitne programe v upanju, da ga bodo slednji izgnali za vekomaj.

Resda si z denarjem morda včasih lahko kupimo srečo (ali vsaj naredimo nesrečo bolj udobno), celulita pa nam z njim po vsej verjetnosti ne bo uspelo odpraviti. Razen, če investiramo v bolj zdrav način življenja.

Različni toksini – kemikalije v kozmetiki, pesticidi v hrani, pomanjkanje frišnega lufta, … in celodnevno sedenje na riti v pisarni (kar lahko mirno uvrstim med moderne škodljivce) – tudi ne koristi. Ne proti celulitu, niti z vidika splošnega zdravja.

To pomeni, da je najboljši, »proti-celulitni recept«, ki ga lahko ponudim na las podoben tistemu, ki ga pišem že leta za namen vzdrževanja zdravja in vitke postave:

  1. Shujšaj, če je treba in to v “špeh”, ne “v mišice”, kot bi s katero v vrsti butastih instant diet,

  2. Večinoma jej pravo, nepredelano hrano in redno treniraj (tudi za moč, ne le, kot hrček na vrtiljaku).

  3. Stres bo najverjetneje le poslabšal stanje gubic, zato ga nadziraj, kot bi ti bil dolžan evre in umiri s kvalitetenim spanecem ter drugimi načini, s katerimi zmoreš priklicati več užitka v svoj vsakdan (meditacija, seks, … whatever rocks your boat ;).

Že samo nekatere izmed predlaganih sprememb lahko pomagajo obvladati celulit bolje, kot karkoli drugega na tržišču. Najboljši del tega kvazi recepta pa se mi zdi, da ti ob redni uporabi postane prav malo mar za tisto malo celulita, ki naposled morda še ostane.

Za konec citat velike filozofinje našega časa – Kim Kardashian (yeah, I’m gonna go there, can’t believe it myself): “Imam celulit. Ja in?”.

kim

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
info@feel-good.si