Losos upravičuje sloves t.i. »superhrane« izključno pod enim pogojem:

Ločiti moramo med “divjim” lososom (negojenim) in “umetnim” lososom (gojenim), ki v svojem življenju vidi morje le, če mu ga pokažejo na sliki.

Divji losos spada med najbogatejše prehranske vire esencialnih maščobnih kislin omega 3 (poleg drugih mastnih rib, kot so sardele), kakovostnih beljakovin in hkrati vsebuje zanemarljivo malo kontaminantov (živo srebro in ostale težke kovine).

Preberite več:
Sardele; Jadranski losos.
Omega 3; prednosti in slabosti.
Razlike med gojenimi in ulovljenimi ribami.
Beljakovine.

Omega 3, vitamini B kompleksa in vitamin D3, na voljo v mastnih ribah, vplivajo na naše razpoloženje, spomin, delovanje živčnega sistema, pretočnost arterij in zmanjšujejo stopnjo tveganja za bolezni, kot so kap, Alzheimerjeva demenca, sladkorna bolezen in razne oblike raka.

Preberite več:
Vitamin D.
Vitamini skupine B.
Prehrana in rak.
Sladkorna bolezen nekoč in danes.

Razlika v kvaliteti mesa obeh živali (divjega in gojenega lososa) je posledica okolja v katerem živita in hrane na kateri odraščata.

»Divja« riba (Chum, Keta, Sockeye) plava v rekah, morjih in oceanih. Zaradi hrane, ki jo uživa (skuša, sardine, kozice,…) razvije značilno roza barvo, ki je odraz vsebnosti določenega antioksidanta (astaksantin).

Rezultat iskanja slik za wild salmon

Gojen losos (Salmo salar) na drugi strani svoj čas preživlja v ribogojnicah, kjer je vedno pogosteje pitan z rastlinsko hrano in injiciran z barvili po lestvici Salmofan glede na želje naročnika. Glede na krmo je takšna riba veliko bolj zamaščena in to ne s koristnimi maščobami Omega 3.

Povezana slika

 

Preberite več:
Razmerje med Omega 3 in Omega 6.
4 temelji staranja in bolezni.

Na srečo še vedno obstajajo do morja in rib prijaznejši dobavitelji.

V trgovinah je divji (pacifiški) losos pogost, vendar izključno zamrznjen, dimljen ali konzerviran. Svež losos iz ribarnic je
večinoma gojen. Sicer se najdejo in cenovno močno presoljen. Spodaj vidite nekaj dobrih izbir:

Rezultat iskanja slik za losos divji hoferRezultat iskanja slik za losos divji hoferRezultat iskanja slik za losos bio hofer

 

 

 

Mario Sambolec, trener, nutricionist, predavatelj,
ustanovitelj Feelgood.
www.feel-good.si
info@feel-good.si

 

 

 

 

Recept:
Losos s sladkim krompirjem s pršutom.
Jajca z lososom in špinaco.

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
info@feel-good.si