Losos upravičuje sloves t.i. »superhrane« izključno pod enim pogojem:

Ločiti moramo med “divjim” lososom (prosto-živečim, negojenim) in “umetnim” lososom, ki v svojem življenju vidi morje le, če mu ga pokažejo na sliki.

Divji losos spada med najbogatejše prehranske vire esencialnih maščobnih kislin Omega 3 (poleg drugih mastnih rib, kot so sardele), kakovostnih beljakovin in hkrati vsebuje zanemarljivo malo kontaminantov (živo srebro in ostale težke kovine).

Preberite več:
Sardele; Jadranski losos.
Omega 3; prednosti in slabosti.
Razlike med gojenimi in ulovljenimi ribami.
Beljakovine.

Omega 3, vitamini B kompleksa in vitamin D3, na voljo v mastnih ribah, vplivajo na naše razpoloženje, spomin, delovanje živčnega sistema, pretočnost arterij in zmanjšujejo stopnjo tveganja za bolezni, kot so kap, Alzheimerjeva demenca, sladkorna bolezen in razne oblike raka.

Preberite več:
Vitamin D.
Vitamini skupine B.
Prehrana in rak.
Sladkorna bolezen nekoč in danes.

Razlika v kvaliteti mesa obeh živali (divjega in gojenega lososa) je posledica okolja v katerem živita in hrane na kateri odraščata.

»Divja« riba raste, razvija svoje mišice in »kuri« maščobo, kot prava športnica, v bitki za preživetje v rekah in oceanih. Zaradi hrane, ki jo uživa (skuša, sardine, kozice,…) razvije značilno roza barvo, ki je odraz vsebnosti zaščitnega antioksidanta (astaksantin).

wild-salmon-vs-farmed-keep-Life-Simple-copy

Gojena kopija lososa na drugi strani svoj čas preživlja v zaprtih, umetnih in pogosto onesnaženih bazenih, kjer je pitana nenaravno hrano (žita, koruza) in injicirana z barvili po lestvici Salmofan glede na želje naročnika. Glede na krmo je takšna riba veliko bolj zamaščena in to ne s koristnimi Omega 3. Vsebuje nenaravne količine Omega 6, ki v tako porušenih razmerjih povzročajo vnetja in s tem povezan kup zdravstvenih nevšečnosti.

Preberite več:
Razmerje med Omega 3 in Omega 6.
4 temelji staranja in bolezni.

Na srečo še vedno obstajajo do morja in rib prijaznejši dobavitelji, kupiti ulovljeno, se pravi negojeno ribo, pa je vodilo, ki služi zdravju že samo po sebi.

V trgovinah je divji (pacifiški) losos pogost, vendar izključno zamrznjen ali konzerviran. Svež losos iz ribarnic je
večinoma gojen in cenovno močno presoljen.

file_divjega_lososax_g
lososa_MSC_zamrznjeno_250g

 

 

 

 

 

 

 

 

Recept:
Losos s sladkim krompirjem s pršutom.
Jajca z lososom in špinaco.

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
info@feel-good.si