Mislim, da je razkol med stroko in realnostjo eden najbolj perečih zdravstvenih težav, ki nas trenutno pestijo in ta nima korenin v pomanjkanju informacij, temveč v načinih njihovega razumevanja ter podajanja.

Dva bregova

Postavimo na levo stran naslovne slike tiste, ki svetujejo ‘na pamet’ oz. na osnovi lastnih videnj, anekdot, izkušenj in prepričanj. Kljub temu, da se tam nahaja kopica (pogosto gorečih) mnenj, ki pogosto nimajo trdne znanstvene podlage, so navodila tako preprosta, razumljiva in navdihujoče podana, da se jim počutimo blizu ter jih lažje “kupimo”.

“Samo ogljikove hidrate izloči, pa boš shujšal(a)”. “Dodaj vitamin C in tvoj imunski sistem bo neprebojen”. “Razstrupiti se moraš – vzemi ta prah”. “Izloči mlečne izdelke, ker zasluzijo. A še ne veš, da je mleko samo za teličke!?”.

Še ena tipična lastnost pripadnikov te skupine je očitno favoriziranje določenih metod oz. diet (low carb, veganstvo, postenje, uporabe določenih dopolnil, …) in predstavljanje teh kot primerne za vse ljudi, v vseh situacijah in praktično brez izjem ali razumevanja prehranskih osnov (potreb po energiji, določenih hranilih in katera živila so najboljši viri prvega ali drugega).

Desno stran slike predstavlja stroka. Ta ima prednost izobrazbe, poznavanja teoretičnih podrobnosti in težo dokazov v znanstveni metodi. Predpostavljam, da večina strokovnjakov ve, kaj je treba storiti, vendar jim tega ne uspeva dobro prenesti v prakso. Navodila snujejo pretežno racionalno ter se pri njih sklicujejo na teorijo, raziskave, učbenike in nemalokrat tudi na svoj akademski status. Na tej strani prevladuje komuniciranje “objektivne in univerzalne resnice”, ki v svoji osredotočenosti prepogosto zgreši širšo sliko ter kontekst v katerem se nahajajo tisti, ki so naj bi bili uporabniki teh informacij.

Ker “desni” govorijo mimo nas in brez kančka empatije, raje poslušamo “leve”, ki bolje razumejo našo situacijo in imajo zanjo preprosto rešitev.

Most

Rešitev je most na sliki, ki predstavlja podlago na kateri se znanost sreča z realnostjo v hešteg #pozdravipameti, kjer:

  • so objektivni zaključki empirične znanosti prevedeni v uporabniku razumljiv jezik,
  • se upošteva širši kontekst in vpliv podanih informacij.

Obstaja pomembna razlika med komunicirati zgolj tisto, kar je res in komunicirati na pravi način. In razlika je v tem, kam sporočilo vodi. Resnica ne seže daleč, če jo predstaviš na neprimeren način.

Pri Feelgood je naša osnovna misija pripraviti vas do tega, da dosežete tisto, kar si v bistvu želite (je za vas dobro), vendar tega ne znate (ali ne zmorete sami). Za to moramo znati resnico kdaj tudi prilagoditi ali postaviti vsaj za trenutek na stran, če ta stoji na poti do vašega cilja, ki je pomembnejši od našega “prav”.

Če si želite prevzeti kontrolo nad svojo prehrano, pridobiti več energije in izboljšati telesno kondicijo, vam lahko pomagamo z našimi programi coachinga in tudi na daljavo (preko spleta). Kontaktirajte nas za več informacij.

 

Mario Sambolec
trener in nutricionist MNU, PN1, ACA,
vodja prehrane pri FZS,
CEO @ Feelgood.
mario@feel-good.si