Pseudo pomeni v grščini napačno, scientia pa v latinščini znanje. Psevdoznanost je tako »napačna znanost«, sestavljena iz mnenj, prepričanj, trditev in praks, katerih ne moremo objektivno potrditi z uporabo primernih znanstvenih metod.

Krožna logika

X drži, ker drži Y in Y je prav, ker je prav X. Skratka, X drži, ker je prav X. Takšnemu sklepanju se po latinsko se reče circulus in probando, po angleško circular reasoning in po naše krožna logika.

Gre za način razmišljanja, kjer se namenimo zaključiti s tistim, s čimer smo začeli. Na primer: zagovornik LCHF diete je mnenja, da so ogljikovi hidrati »škodljivi«, zato bo izbiral takšne podatke in vlekel zaključke, ki njegovo predpostavko potrjujejo, ne zavračajo.

Vegetarijanec, ki je prepričan, da meso povzroča raka, se bo naučil tistih argumentov, ki njegovo mnenje zagovarjajo, ne postavljajo pod vprašaj. In tako dalje, vse do informacijske zmede, v kateri smo se znašli. Različni prehranski tabori vlečejo v smeri lastnega prepričanja in temu primerno prilagajajo informacije, da ne bom grd in rečem lažejo.

Preverite več:
5 resnic o (rdečem) mesu.
– Prehrana za zdravje

Medtem imamo na voljo izsledke objektivne znanosti, ki praviloma najbolje predstavljajo določeno temo v tem trenutku – lahko jim rečemo zdrava pamet, ampak nam ta ni všeč. Je kot piflarka na dijaškem plesu – dovolj dobra za preplonkati domačo nalogo, ampak ne dovolj »seksi«, da bi se predstavili z njo v javnosti. Izkoriščamo jo, tako rekoč, krivimo s težo izbranih argumentov tako, da se čim bolj prileže v šablono lastnih prepričanj, robove, ki štrlijo, pa spretno spodvijemo, ali kar odrežemo.

V zanimivem BBC dokumentarcu (Clean Eating – The Ugly Truth) je dr. Colin Campbell, superzvezdnik psevdoznanosti in avtor knjige Kitajska Študija, ki je postala nekakšna moderna biblija veganstva, v intervjuju pod pritiskom dokazov povedal, da China Projekt* nima dovolj »teže« na podlagi katere bi lahko univerzalno priporočili izločiti prehrano živalskega izvora. Ko ga je voditelj vprašal, zakaj je navkljub temu v knjigo zapisal, da »rastlinska prehrana koristi in živalska škoduje« je Colin odgovoril: »ker verjamem, da je tako najbolje«.

*Originalna studija iz katere je Campbell izbiral podatke. Vec: https://goo.gl/fjowYl

Je »verjamem« res prava osnova, na kateri lahko oblikujemo splošna prehranska navodila?

Preberite več:
– Prehranska piramida – dobro, slabo in smešno (https://goo.gl/gJUk8I)

José M. González-Méijome z univerze Minho School of Science na Portugalskem je v svojem delu zapisal (vir):

“As health care professionals, we should be ready to accept that our beliefs are not more important than facts. Moreover, the wider our experience, the more powerful our beliefs might be. And whether we are more clinically oriented or research oriented, we need to bear in mind that science makes no effort to confirm beliefs or hypothesis. Instead, it attempts to reject any potential explanation until there is one that cannot be rejected and therefore might be linked to the observation we have made. This must confirm the power of science in serving clinical practice.”

Preberite več:
Kako manevrirati med resnicami in lažmi pri prehrani?

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
info@feel-good.si