Priporočila za dodajanje vitamina D

Mislimo si, da je vitamin D najpomembnejši za zdravje kosti. Tudi, vendar igra morda še pomembnejšo vlogo za našo odpornost – imunski sistem, pri zdravju srcežilja ter proti raku.

Povzetek

Kot vitamin D razume na prehranski znanosti osnovan Examine.com v trenutku pisanja tega prispevka (viri):

 • Vitamin D, kot tak, ni steroid in ne hormon. V hormon se pretvori v kasnejših stopnjah presnove.
 • Nahaja/skladišči/topi se v maščobah, kar je v primeru dodajanja v prehrano z dopolnili smiselno upoštevati.
 • Za razliko od vitamina A, ki se izkoristi občutno bolje z obrokom, ki vsebuje več maščob (20-30 g), je pri vitaminu D malo drugače – izkoristek je boljši, ko ga dodamo obroku z manj maščobami (10 g napram 30 g). Študija.
 • D3 in D2 sta kalciferola, ki ju lahko dobimo v prehrani, na soncu, ali v obliki dopolnil (po možnosti izbirajte D3, ki je bolj učinkovit).
 • 25 OH (hidroksi vitamin D) je (manj) aktivna oblika, ki ga proizvedejo jetra in odraža vrednost vitamina D v krvi. To lahko testiramo in se na podlagi meritev odločimo, ali je dopolnjevanje sploh potrebno (priporočena vrednost je med je 30-40 ng/mL, kar ustreza približno 4000 IU).
 • 1,25 D v aktivni hormon – kalcitriol – pretvorijo ledvice in z njim razpolagajo naše celice glede na potrebe.
 • Obstajajo le trije izraziti viri vitamina D: sonce (UVB žarki), morje (mastne ribe in morski sadeži) in prehranska dopolnila (D3).
 • Z vitaminom D se je možno tudi »predozirati«, vendar težko od izpostavljenosti soncu, hipotetično, če nekdo uživa zelo specifična živila in veliko teh ter verjetno z brezglavo uporabo prehranskih dopolnil.

Splošna priporočila

 1. Preverite količino 25 OH v krvi, preden se odločite za kakršen koli poseg s prehranskimi dopolnili.
 2. Za aktivne in v času zime (ko niste veliko na soncu) lahko koristi »vzdrževalna« doza 2000/3000 do 5000 IU D3 dnevno, z obrokom, ki vsebuje med 10 in 20 g maščob..
 3. Če ste pogosto bolni, pod izrazitim stresom, ali je vaš imunski sistem drugače pretirano obremenjen, morda potrebujete tudi več.
 4. Za posameznike z izrazito svetlo poltjo velja opomin pred izpostavljenostjo večjim količinam vitamina D, tako na soncu, kot z dopolnili.
 5. Če že uporabljate D3 v večjih količinah, iz kakršnega koli razloga, poskrbite, da je ta v spremstvu vitamina K2, magnezija in cinka.

 

Preberite več o vitaminu D: https://goo.gl/y7onMx

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
info@feel-good.si

Objavil | 2017-12-14T17:03:02+00:00 26, januar 2017|