Ali v svetu prehrane zanemarjamo pomen zdravja zob in ustne votline in ali se v (konvencionalnem) zobozdravstvu zanemarja pomen prehrane?

Smešna je misel, da bi avtomobil z okvaro motorja odpeljali v avtopralnico. Podobno (ne)smiselno navodilo se mi zdi nekomu, ki ga zanima zdravje zobovja, svetovati le ščetkanje, nitkanje in splakovnje z ustno vodo.

Če bi bilo le to dovolj, mi ostane težava pojasniti tisočletja stare arheološke primerke ali določene živeče staroselce, pri katerih kaladont zelo verjetno ni (bil) v uporabi, a nas vseeno prekašajo v ustni higieni. Popravek. Prekašajo nas v zobnem zdravju. V higieni smo ironično precej boljši mi.

1. Vnetje v ustih je pravi ‘tihi ubijalec’.

Ne boli tako, kot boleče koleno, križ ali rama. Pogosto je potuhnjeno in zato zanemarjeno. Z milimetersko hitrostjo nastajajo žepki, ki najedajo dlesen in postopoma povečujejo moč vnetja.

Vnetje počasi spodjeda dlesen.

Vnetje v ustih je tesno povezano z dvema telesnima sistemoma – črevesjem in srce-žiljem:

 • Ustno vnetje lahko poruši dobro stanje črevesne flore in je povezano z nenavadno potrebo po sladki, mastni, slani, torej visoko-kalorični hrani.
 • Presenetljiv je tudi negativen vpliv vnetja v ustih s povečanjem tveganja za srčni infarkt.

2. Ključna hranila.

Weston Price je bil zobozdravnik iz Cleavelanda v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Zanimalo ga je zakaj imajo osebe, ki obiskujejo njegovo prakso množično ‘pokvarjene’ zobe. Ni sprejel ideje, da gre zgolj za higieno, kot ta pojem najpogosteje razumemo in se je odpravil na svetovno ekspedicijo – na obisk do najrazličnejših ljudstev v želji, da bi proučil njihove navade ter morebitno povezavo z zdravjem ustne votline in prehrano.

Weston A Price je avtor knjige Nutrition and Physical Degeneration.

V svojem delu je izpostavil tri ključna hranila:

 1. Vitamin A.
 2. Vitamin D3.
 3. Aktivator ‘X’.

Price se ni delal pretirano ‘pametnega’ in svojih odkritij predlagal s senzacionalističnimi zaključki. V bistvu je šlo zgolj za fotografiran dokaz 15.000 oseb, med katerimi tisti z najlepše razvitimi zobmi častijo določena živila in jih čuvajo posebej za otroke, doječe matere in nosečnice.

Na posnetkih Westona Pricea, vidimo popolno zobovje domorodcev, ki so užival tradicionalno prehrano.

Nadaljnje delo znanosti je bilo, da to premiso ovrže ali potrdi. Oziroma najprej spozna, kaj ‘aktivator X’ v Priceovih zapiskih sploh pomeni.

Nekaj primerov visoko cenjenih živil, katera sem omenil:

 • siri krav, ki so pasle travo ob posebnem času v letu (zato je imelo mleko izrazito visok delež hranil),
 • fermentirani mlečni izdelki, kot je kefir,
 • kruh, ki je bil pripravljen po tradicionalnem postopku počasnega kisanja (sourdough),
 • cela jajca,
 • jetra in meso organov nasploh,
 • mastne ribe in olje jeter polenovke.

Našteta živila so bila praktično predpisana za nosečnice, doječe matere in majhne otroke.

Izpostavljeni skupni imenovalci so seveda vitamini A, D in K2. Za slednjega se v Priceovem času še ni vedelo. Vsi trije igrajo ključne vloge pri rasti, oblikovanju kosti in razvoju zobovja. V prehrani tradicionalnih ljudstev je bilo teh treh hranil v povprečju 10-20 krat več, kot je v prehrani ‘civiliziranih’ modernežev.

3. Nepravilen ugriz.

Robert Corruccini je eden najvplivnejših dentalnih antropologov vseh časov in je bil najbolj dejaven v samih začetkih dvajsetega stoletja. Opravil je stotine študij v katerih je proučeval zobe različnih ljudi, v različnih situacijah in zapisal, da je malokluzija (nepravilen ugriz) bolezen moderne civilizacije.

Nenormalno je postalo normalno. Starši se problema pogosto niti ne zavedajo ali ga odpišejo na račun genetike oz. drugih dejavnikov na katere naj ne bi imeli vpliva. V resnici se izkaže drugače.

4. Ne gre samo za zobno ‘kozmetiko’.

Zobni ‘bling-bling’ (aparati) je dobrodošla iznajdba, ki uspe do neke mere popraviti nepravilen ugriz in zajeziti motnje v razvoju obraznih kosti, katerih ni možno znanstveno povezati z genetskim ozadjem.

Vendar, simptomi razvojnih težav niso omejeni le na zobe, temveč zajemajo celotno čeljust. Steven Lin jih v svoji knjigi Dental Diet: The Suprising Link between Your Teeth, Real Food and Life-Changing Natural Health našteje še kar nekaj:

 • sključena drža,
 • povešena glava, ki je visi naprej,
 • temne lise pod očmi,
 • odprta usta,
 • slab spanec,
 • pomanjkanje pozornosti (v šoli),
 • prebavne težave.

Dr. Lin opozarja, da lahko nerazvita maksila (zgornja čeljustna kost) pritiska na dihalne poti in preprečuje normalno dihanje. Od tu potreba spati z odprtimi usti, kar vodi v apnejo in pomeni slabšo kvaliteto spanca. Če se to dogaja kronično lahko privede do vedenjskih vzorcev, ki se jih včasih zmotno pripišejo ADHD (pomanjkanje pozornosti).

Je naposled komu čudno zakaj ima večina današnjih otrok razturene zobe, nepravilen ugriz, potrebo po aparatih in obišče zobarja večkrat do svojega desetega leta, kot ste ga vi v svojem življenju?

Pomanjkljiva prehrana je razlog, da imajo otroci danes pogosteje težave z zdravjem zob in ustne votline.

Morda je del odgovora v tem, da jih futramo s šrotom – z večinoma hranilno manjvredno, predelano ‘babyjunk’ hrano:

 • žitne kašice in predpripravljene formule,
 • kosmiči, čokopufsi, …
 • sokovi, nutele in podobni namazi,
 • sladkarije na vsakem koraku,
 • sendviči s predelano salamo in podobne šale, ki niso “p” od prave prehrane.

5. Kaj se da storiti?

Najlažje je biti pameten in pridigati o tem, kaj bi starši ‘morali’. To je zadnje kar želim, saj razumem, da je včasih že uspeh to, da se otroka sploh spravi jesti, karkoli pravzaprav.

Namen je opozoriti na spregledan, a po mojem mnenju precej pomemben del zdravja kot celote. To je povezava med razvojem čeljusti, ustno higieno in prehrano.

Očitno imajo določena hranila ključno vlogo pri tem in se jih zdi smiselno v prehrani namenoma poiskati in izpostaviti, če ne drugače s pomočjo primernih prehranskih dopolnil.

Živila z maščobotopnimi vitamini in minerali je ključnega pomena za vzdrževanje zdravja zob in ustne votline.

Lekcije iz članka lahko povzamem v naslednjih štirih točkah:

 1. Bodite pozorni na pokazatelje morebitnih težav v razvoju čeljusti (odprta usta, težave z dihanjem in ost.).
 2. Preverite status vitamina D3 v krvi. Preberite več: Vitamin D.
 3. Poiščite načine kako v prehrano otrok vključiti čim več naravnih, minimalno predelanih živil. Nekaj idej: Kaj je zdrava prehrana in kako je spraviti več na krožnik vašega otroka?
 4. Preverite ali vas morda pestijo začetki paradontalne bolezni in sprejmite potrebne korake, da to zajezite ter odpravite.

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood, nutricionist PN1, ACA, trener in predavatelj FZS.
www.drfeelgood.si