Koroški “road-trip” 🙂

Prvič sem obiskal ta konec Slovenije (saj vem, kar sram me je lahko) in sicer na povabilo dveh orgnizatorjev:

  • Prvo predavanje je bilo namenjeno mladim, perspektivnim športnikom in njihovim staršem. Pogovor je tekel v smeri kako oblikovati prehrano, da bi ta ustregla kriterijem čim bolj optimalnega razvoja, zdravja, a hkrati zagotovila vsa potrebna hranila za vrhunski športni rezultat.

Koroški šport ima potencial, to mi je sedaj jasno. Mladinci in kadeti, ki so obiskali predavanje, so prikazali mero zrelosti, razumevanja osnov in želje po znanju. Pohvala gre tudi nekaterim staršem, ki so izkazali podporo in interes, vendar bi si jih iskreno želel videti več. Težko je pričakovati in zahtevati od 14-17 let starih pubertetnikov, da bodo ločeno od podpore domačega okolja prav zares prilagodili vse potrebno za vsaj približno zdravo prehrano, kaj šele za vrhunski napredek v športu. Zahvala in pohvala Tomažu Skledarju (Masaže Alen) za organizacijo in gostoljubje.

  • Na drugem predavanju kasneje zvečer, ki ga je omogočila trgovina s športno prehrano Herkul (kmalu odpirajo tudi svoj gym, le spremljajte jih za novosti 🙂 smo poskušali najti povezavo med zdravo prehrano in prehranskimi dopolnili – kaj je osnova, kakšno vlogo imajo lahko dopolnila, katera najbolje delujejo, za kakšen cilj in v kakšnih pogojih.

Tu sem malo “kiksnil” in za nekatere udeležence odtaval pregloboko v podrobnosti prehranskih dopolnil. Morda bi bilo bolje, če bi več časa namenili osnovam. Lekcija za drugič, kaj ‘češ. Glede na to, da je je bil naročnik trgovina s športno prehrano, sem predvideval, da bo več interesa na tem področju. Verjetno sem preveč kritičen, ampak tudi to je sestavni del napredka. Poglavitne točke predavanja so bile:

  1. Posvariti pred nekaterimi očitnimi težavami določenih prehranskih dopolnil, postaviti ta v primeren kontekst ob bok drugim dejavnikom, ki vplivajo na želen rezultat (mišična masa, hujšanje, zdravje, …).
  2. Predstaviti nekatera najpogosteje uporabljana dopolnila – katera delujejo, zakaj, za koga in v kakšnih okoliščinah.
  3. Zaključiti z napotki kako prehrano oblikovati in po potrebi dopolniti, najprej s ciljem optimalnega zdravja, nato (športnega) rezultata.

Katarina Prapor (trgovina Herkul), hvala za odlično promocijo predavanja.

Preberite več:
Prehrana za športnike.

 

Koroška, na svidenje do prihodnjič,

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
www.drfeelgood.si