10.4.2017 bo datum, ki si ga zelo verjetno zapomnim za dolgo. Imel sem napreč priložnost učiti učitelje … in pričeti predavanje s stavkom, ki sem si ga želel izreči v takšni situaciji vse od osnovne šole: Učenci, tišina! 🙂

Majda Vehovec, ravnateljica ene največjih osnovnih šol pri nas in njeni sodelavci si zaslužijo pohvalo ter spodbudo kar v uvodu. Poudarjajo pomen ozaveščanja o zdravi prehrani in zavedajo se, da se vse začne pri nas – vas – njih – učiteljih.

Komu bodo učenci sledili? Kdo še je lahko njihov vzor (poleg staršev, vrstnikov in na pol znanstveno-fantastičnih likov iz igric in TV ekranov)? Kako lahko “pametujemo” učencem o sadju in zelenjavi, če sami izbiramo sendviče in sladke pijače iz avtomatov?

Iz tega razloga je bilo predavanje zame poseben izziv in priložnost predstaviti moj odgovor na pogosto vprašanje: Kaj pravzaprav je zdrava prehrana?

Zdrava prehrana je stanje v katerem posameznik znotraj kaloričnega ravnovesja (količina kalorij, pri kateri se ne redi, niti ne hujša) uspe telesu priskrbeti vsa potrebna hranila. Če nam to uspeva dolgoročno, potem bi lahko rekli, da se prehranjujemo zdravo.

“Odebeljen” stavek je središče, okoli katerega smo oblikovali izjemno dinamičnih 90 minut in v tem času odgovorili na tozadevna vprašanja:

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
info@feel-good.si