Postenje ni nova fora. V takšni ali drugačni obliki je “v modi” že stoletja kot pomemben del številnih tradicij in verskih praks po vsem svetu.

Danes post oživljajo najsodobnejši fitnes trendi in razni prehranski guruji. Pripisujejo mu neverjetne učinke razstrupljanja in celične obnove. Postenje je vse pogosteje spet “in”, pogosto celo “over the top”.

Post je lahko koristno prehransko orodje

Postenje lahko pospeši proces “celične obnove”, t.i. avtofagije. Biološki zaščitni mehanizem, s katerim celica ob pomanjkanju reciklira stare in poškodovane dele – kot nekakšno celično čiščenje stanovanja.

Avtofagija je nujna za zdravo delovanje vseh telesnih sistemov – gre za proces, ki “mora” potekati bolj ali manj neprekinjeno [1, 2].

 • Motnje v delovanju avtofagije so povezane z bolezenskimi stanji.
 • Višja stopnja avtofagije je povezana z boljšim zdravjem vseh telesnih sistemov in bi potencialno lahko prispevala k daljšemu življenju [3, 4].

V postenju samem ni nič “zdravilnega”.

Glavni sprožilec pospešene avtofagije je energijsko pomanjkanje (restrikcija kalorij) [3]

“Presnovni stres” pomanjkanja energije je glavni mehanizem, ki sproži in pospeši celično obnovo. Najučinkovitejši orodji za dosego tega sta povečana energijska poraba zaradi fizične aktivnost in omejitev energijskega vnosa.

Postenje lahko koristi; pod pogojem, da povzroči splošen energijski primanjkljaj.

 • Na primer preskočen obrok ali celo cel dan hranjenja, ki ga potem ne “nadoknadi” prenajedanje v naslednjih obrokih.

Postenje brez energijskega primanjkljaja ne bo imelo nobenega super koristnega učinka.

 • Zaman stradati X število ur ali celo dni, če energijsko luknjo na brzino zapolni ali po možnosti prepolni že naslednjih nekaj obrokov.
 • Še manj smiselno je “postenje” ob nacejanju s sadnimi sokovi, ki so efektivno navadna sladka pijača in bogat vir odvečne energije.
 • Enako zgrešeni so tudi razni “maščobni posti”, miksanje masla v kavo in podobne kalorične bombe, ki sigurno ne bodo prispevale nič koristnega k avtofagiji.

Postenje je zgolj ena izmed metod omejitve energijskega vnosa.

 • Avtofagijo lahko povsem primerljivo postenju pospeši tudi “kulturen” jedilnik, v stilu zajtrk-kosilo-večerja, ki je ustrezno energijsko omejen [3, 4].
 • Dovolj naporna fizična aktivnost prav tako pospeši avtofagijo [5, 6].
 • Obstaja verjetnost, da avtofagijo pospešijo tudi koristne rastlinske spojine; polifenoli iz  sadja in zelenjave, kakava, kave, čaja, začimb, ipd. [7]

V osnovi avtofagijo pospeši vse, kar povzroči energijsko breme na celičnem nivoju. Tako, da celico dejansko izčrpa energije (stradanje ali omejitev vnosa kalorij) ali tako, da ustvari vtis pomanjkanja (kratka zelo intenzivna vadba in polifenoli).

Za enkrat še ni jasno ali je ukvarjanje z “ekstra pospeševanjem celične obnove” sploh koristno [1, 2].

Povsem mogoče, da veliko večino vseh koristi “pospešene avtofagije” že dobimo s preprostima:

 1. energijsko uravnoteženo prehrano, ki je bogata z raznovrstno rastlinsko hrano,
 2. pametno zastavljenim režimom vadbe, ki vključuje tudi visoko intenzivno fizično aktivnost.

Restrikcija ima lahko tudi negativen učinek – predvsem na kakovost življenja, če je močno pretirana pa tudi na dolžino življenja. Z “zmerni pristopom” uravnotežen prehrane in pametne vadbe, se temu tveganju v večini izognemo.

Prodajanje postenja in avtofagije kot oh in sploh tehnike za očiščenje in samozdravljenje in podaljševanje življenja je zavajajoče. Vse to so samo (močno napihnjene) neutemeljene domneve.

Pozor: S postenjem lahko eksperimentirajo zdravi ljudje. Bolni ljudje in ljudje krhkega zdravja naj se postenja ne lotevajo brez strokovnega nadzora in predhodnega posvetovanja z zdravnikom.

 

 

Nenad Kojić, nutricionist pri Feelgood
www.feel-good.si
#pozdravipameti