Feelgood krompirjeva pita

Ali KrompiTuša, kot sva z mamo poimenovala najino različico originalnega bosanskega recepta za pito krompirušo oz. krompirjev »štrudel«.

Po krompiruši dišijo vikendi v spominu o mojem odraščanju. Kot otrok sem preživel Fužine in zrasel (skoraj dva metra visoko) na sicer skromni, vendar ponosni etnični bosansko-zagorski kuhinji.

Več v članku:
Mladost, norost.

Takrat ni bilo govora o tem ali je nekaj zdravo ali ne, ali ima ogljikove hidrate ali preveč maščob, ali je čebula lokalna ali kupljena v trgovini po akcijski ceni. Bilo je za kosilo in ni bilo druge izbire. Se popravim, izbira je bila lakota, ki pa se ne spomnim, da bi pri meni kdaj zmagala.

V originalu je pita iz krompirja in čebule, ki se ju nariba, prepraži na masti, začini in zapeče v testu. Vse lepo in prav, ampak zakaj ne bi mi to malo nadgradili.

Predstavljam KrompiTušo – krompirušo 2.0 – krompirjev štrudel z mesom in špinačo:

Zame, mojo mamo, sestro in tri grize nečakinje potrebujemo:

Sestavine

  • Krompituša 3dobre četrt kg mletega mesa (mlado goveje pleče, na primer),
  • 3-4 velike čebule,
  • tri velike krompirje,
  • pol kg (zamrznjene) špinače,
  • sol, poper, česen, malo čilija, paprike, paradižnikove omake ali mezge, origano, timijan oz. druge začimbe po okusu.
  • približno pol kg moke (ajdova/pirina) za vlečeno testo.

Preberite več:
5 resnic o (rdečem) mesu.

Priprava

  • Za vlečeno testo* je mama uporabila malo več pirine moke, ki se lepše vleče, ajdove pa ravno dovolj za prijeten okus (mešanico ocenim kot 60:40). Testo naj bo dobro pregneteno in postoji vsaj uro-dve.
  • Meso prepražite na maslu ghee, kokosovi maščobi ali svinjski masti, mu dodate začimbe in malo paradajza za barvo.
  • Ko je meso skoraj gotovo, primešajte odmrznjeno, odcejeno in posušeno špinačo.
  • Krompir naribajte** in čebulo nasekljate (lahko z multipraktikom).
  • Meso s špinačo, krompir in čebulo pomešajte skupaj in ohladite.
  • Ohlajen nadev razporedite po razvlečenem testu in poljubno zavijte.
  • Pecite v pečici 45 minut, na ventilacijski nastavitvi.

*Navodila mame za testo: moko vmešamo s toplo, slano vodo. Pomembno je, da se malo dlje gnete, kot bi bilo običajno. Gosto naj bo toliko, da se ne sprijema z delovno površino. Oblikovan in pretlačen hlebček pustimo stati vsaj uro, še raje več.

**Nariban krompir lahko posolite in nato odcedite, če želite manj »voden«, bolj gost nadev.

KrompiTušaZa iztegnjeno dlan velik kos pite priskrbi največ 300 kcal, 10-15g B, 30-40g OH in 5g M.

Več idej in receptov obiščite našo Kuhinjo dobrega počutja.

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
info@feel-good.si

Objavil | 2017-12-17T13:32:11+00:00 26, januar 2016|