Ste slišali vic, kako se po navadi začnejo reklame za »zdrave« sladice? Brez moke, glutena, soje, mleka, konzervansov, sladkorja, jajc, živalskih solz, … in pravega okusa.

Raje ne jem nič in ližem suho bobi palčko, kot kupim bio, vegan, superfood desert z nadomestkom za jajca, agavinim sirupom, superjunaško moko, ter neko uprašeno jagodico iz države za obisk katere bi rabil vizo, pol leta vojaškega usposabljanja in šest različnih cepiv.

Preberite več:
Za vse je kriv cuker.
Najboljši naravni nadomestki sladkorja (ki niso agava),
Kaj pa mleko?
Kaj pa jajca?
Kaj pa soja?
Je veganstvo rešitev?

Po drugi strani sem preživel mukotrpne zdravstvene in estetske posledice »I just don’t give a f**k« diete, na kateri je dovoljeno mazanje marelične marmelade na kruh, pomakanje pomfrija v eurokrem, pitje čokoladnega mleka za žejo in pospraviti polno skledo čokoladnih mislijev sredi noči, med spremljanjem prenosov NBA tekem.

Preberite več:
Mladost – norost.
Lekcije preteklosti.

Ne grem se več ekstremov.

Ok, naj bo »zdravo«, ampak mora biti tudi okusno in preprosto. Tako preprosto, da lahko pripravi vsak kuhar samouk, ki ima vsaj malo želje izboljšati svoje zdravje (ali je prej že jedel pico, pa ne bi čez še kremšnite).

Cel pekač v pol ure, iz vsega pol ducata sestavin, ste za?

Sestavine in priprava

  • Kilogram sladkega krompirja olupite in narežite na kocke. Skuhajte v vodi do mehkega (cca 10-15 minut) in odcedite (malo vode v kateri se je krompir kuhal lahko prihranite, če se masa za kolač slučajno izkaže kot suha in bo treba doliti).drfeelgood_sladki-krompirdrfeelgood_bohinjska_sirarska_skuta_copy1
  • V tem času v skledi združite pol kilograma albuminske skute (za več beljakovin lahko dodate tudi merico sirotke v prahu), dve jajci (ali beljake), žličko cimeta, žličko začimbne mešanice »pumpkin spice« oz. na kakršen koli način dodajte ključne 4 začimbe (cimet, ingver, klinčki in muškatni orešček).
  • Sladite po okusu. Z javorjevim sirupom, stevijo, … in dozirajte po lastnem senzorju za sladkost.
  • Mešanici dodajte sladki krompir, zaženite palični mešalnik in akcija – do lepe, goste teksture (če naredite bolj gosto lahko pita postanejo tudi krompirjevi mafinčki).

Pekač obložite s peki papirjem in nanj razporedite maso. Debelina naj bo okvirno 2 cm. Pecite cca pol ur’ce na ventilaciji in 160 stopinjah C.

sweetpotato piePrvi poskus. Malo predolgo v pečici, ampak se ni za pritoževat’:)

Mario Sambolec, dr. Feelgood
info@feel-good.si