Je ravno sezona paprik in ne morem mimo njih. Pa ne samo zato ker je sezona, ampak čisto preprosto zato, ker jih imam rada. Vonj po pečeni papriki me popelje nazaj v otroštvo … kot ratatouille, ki v risanki o podgančku kuharju vrže na rit tistega, neznosno strogega kritika.

Ko so na vrtu dozorele paprike, so tudi nekajkrat na teden na meniju v različnih preoblekah  – najočitnejše so polnjene, kot nekakšna poletna verzija sarme, potlej v satarašu, solatah, pečene na žaru in dodane vsepovsod, a meni najljubša je cela paprika pečena v ponvi, začinjena z žlico domače kisle smetane. Njami!

Navodila so sila preprosta – treba je le malo potrpljenja:
1. Cele paprike, s peclji in semeni položite v ponev, na malo maščobe (oljčnega olja ali maslo) in jih popecite z vseh strani.
2. Ko enakomerno porjavijo, so na vrsti le še začimbe: sol, poper in kisla smetana. Odlično se podajo … k vsemu, pravzaprav 🙂

Če se vam mudi, ali ne ljubi ukvarjati s peclji in semeni, ko je paprika pečena, jih lahko pred kuhanjem očistite ter narežete na večje kose in tako na hitro popečete. Bo enako slastno, le omakice bo nekoliko manj (v celih paprikah se nabere sok).

Pražene paprikePražene paprike s kislo smetano

Vesna Milenković, Feelgood coach
info@feel-good.si