Ovseni mafini z jabolki

Oves ni samo za konje. Je presenetljivo hranljivo živilo, ki ga lahko naredimo posebej okusnega v obliki mafinov …Več o učinkih ovsa na naše zdravje si lahko preberete tu, ali mi zaupate na besedo, da je kul in skočite direkt na recept za mafine:

Sestavine (za 12 mafinov):

300 g ovsenih kosmičev (2:1 razmerje fino mletih proti grobo valjanim).
4 jajca.
1 žlica kokosovega olja.
2 merici sirotkinih beljakovin v prahu (vanilija).
300 ml vode.
3 jabolka.
1 čajna žlička cimeta.
½ čajne žličke mletega muškatnega oreščka.
2/3 vrečke pecilnega praška (vinski kamen).
Ščepec soli.

Priprava:

  1. Zmešamo suhe sestavine (ovseni kosmiči, pecilni prašek, cimet, muškatni orešček, sol).
  2. Sirotkine beljakovine raztopimo v 300 ml vode in jih primešamo suhim sestavinam.
  3. Preden dodamo kokosovo olje, ga je dobro prej utekočiniti (recimo v vodni kopeli – skodelico z odmerjeno količino damo v posodo z bolj vroči vodo).
  4. Premešamo in pustimo pri miru toliko časa, da očistimo jabolka in jih narežemo na majhne kockice.
  5. Nato jih dodamo zmesi in vse skušaj nadevamo v model za peko mafinov.
  6. Pecite 25 minut na 180 °C.

Mimogrede, lahko se odločite tudi za širši nabor začimb – limonina lupinica, vanilija, ingver, kardamom…

Če v trgovini izberete ovsene kosmiče z oznako »brez glutena«, si lahko tak mafin verjetno lažje – brez prebavnih težav – privoščite tudi tisti, ki vam gluten povzroča preglavice. Preberite več:
Vprašanja o glutenu in sourdough kruhu.
Netolerance na določena živila.
Je gluten problem?

Dober predlog za omejitev kaloričnega (energijskega) vnosa je tudi, da cela jajca nadomestite le z beljaki. Več: Abeceda hujšanja.

Oglejte si več idej in receptov v naši Kuhinji dobrega počutja.

 

Vesna Milenkovič in Mario Sambolec,
www.drfeelgood.si

 

Objavil | 2018-12-13T18:33:13+00:00 14, september 2017|