Oves ni samo za konje. Je presenetljivo hranljivo živilo, ki ga lahko naredimo posebej okusnega v obliki mafinov …Več o učinkih ovsa na naše zdravje si lahko preberete tu, ali mi zaupate na besedo, da je kul in skočite direkt na recept za mafine:
Sestavine (za 12 mafinov):
300 g ovsenih kosmičev (2:1 razmerje fino mletih proti grobo valjanim).
4 jajca.
1 žlica kokosovega olja.
2 merici sirotkinih beljakovin v prahu (vanilija).
300 ml vode.
3 jabolka.
1 čajna žlička cimeta.
½ čajne žličke mletega muškatnega oreščka.
2/3 vrečke pecilnega praška (vinski kamen).
Ščepec soli.
Priprava:
- Zmešamo suhe sestavine (ovseni kosmiči, pecilni prašek, cimet, muškatni orešček, sol).
- Sirotkine beljakovine raztopimo v 300 ml vode in jih primešamo suhim sestavinam.
- Preden dodamo kokosovo olje, ga je dobro prej utekočiniti (recimo v vodni kopeli – skodelico z odmerjeno količino damo v posodo z bolj vroči vodo).
- Premešamo in pustimo pri miru toliko časa, da očistimo jabolka in jih narežemo na majhne kockice.
- Nato jih dodamo zmesi in vse skušaj nadevamo v model za peko mafinov.
- Pecite 25 minut na 180 °C.
Mimogrede, lahko se odločite tudi za širši nabor začimb – limonina lupinica, vanilija, ingver, kardamom…
Če v trgovini izberete ovsene kosmiče z oznako »brez glutena«, si lahko tak mafin verjetno lažje – brez prebavnih težav – privoščite tudi tisti, ki vam gluten povzroča preglavice. Preberite več:
– Vprašanja o glutenu in sourdough kruhu.
– Netolerance na določena živila.
– Je gluten problem?
Dober predlog za omejitev kaloričnega (energijskega) vnosa je tudi, da cela jajca nadomestite le z beljaki. Več: Abeceda hujšanja.
Oglejte si več idej in receptov v naši Kuhinji dobrega počutja.
Vesna Milenkovič in Mario Sambolec,
www.drfeelgood.si