Omega 3 – prednosti in slabosti

Omega-3 so verjetno najbolj priljubljeno prehransko dopolnilo, ki mu prikimajo še tako zadržani in se v splošnem priporoča kar vsepovprek.

Imaš PMS? Izvoli omega-3. Migrene? Omega-3. Holesterol? Omega-3. Bi shujšal(a)? Omega-3, … se ti ne da peljat psa na sprehod pri minus 5? Daj mu omega-3 🙂

Je dopolnilo res tako vsemogočno, ali pričakujemo od njega preveč? Nam morda lahko celo škoduje?

Po pregledu nekaterih najbolj obsežnih in nedavnih študij, prižigam nekaj rumenih luči:

  • Precej (nekvalitetnih) prehranskih dopolnil vsebuje žarke, oksidirane (trans) maščobe, ki so znan zdravstveni problem (vir).
  • Omega-3 ne ščitijo pred boleznimi srcežilja, kot se jim primarno pripisuje (vir).
  • Tudi v primeru presnovnih bolezni, kot je diabetes, omega 3 samostojno ne obetajo veliko (vir).
  • V določenih primerih lahko celo poslabšajo odpornost na inzulin in povišajo LDL holesterol (vir).
  • Na področju raka so zaključki raziskav mešani – omenjajo se koristi proti raku dojke ter tveganje za rak prostate.
  • Na drugi strani so izpostavljene koristi v primeru kognitivnega in splošnega mentalnega zdravja, nosečnosti, težav s sklepi, mišično atrofijo, kožo in vnetji.

Največ pozitivnih učinkov na zdravje maščob Omega-3 vezano na vnos s prehrano in ne s prehranskimi dopolnili.

Razlog zakaj so morda vsa preostala hranila, ki jih vsebujejo ribe, na primer, kot so določeni minerali (selen, železo, vitamini skupine B, cink) in pomembne beljakovine.

Preberite več:
4 temelji staranja in bolezni.
– Prehrana starostnikov, otrok in nosečnic.
Oksidacija maščob.
Prehrana in slabokrvnost.
Zakaj so pomembne beljakovine v prehrani?
Vitamini skupine B.
– Cink, superjunak med minerali.

V tem trenutku lahko zaključimo:

  1. Uživajmo mastne ribe (sardele, skuša, divji losos, slanik, lokarda, inčuni, školjke in dagnje) vsaj 2 x, še raje 3-4 x tedensko.
  2. Če nam to ne uspeva redno, razmislimo o kvalitetnem dopolnilu z omega-3. Olje jeter polenovke (Cod liver oil) je dobra izbira, ki vsebuje več vitamina A in D, ribje olje vsebuje več maščob omega 3 in manj vitamina a ter D.
  3. Redno, dolgoročno in brez konkretnega razloga ne bi svetoval jemati več, kot 3 g ribjega olja dnevno. Še posebej nekvalitetnega.
  4. Rastlinski viri omega-3 (lan, konoplja, orehi, chia …) še dalje ostajajo slab vir EPA/DHA – dveh maščobnih kislin, ki sta odgovorni za večino koristi.

Preberite več:
Orehi.
Je laneno seme dober vir Omega 3 in ali ga je pred uporabo potrebno zmleti?
Vitamin D.
Vitamin A.
Prehranska dopolnila.
Sardele: Jadranski losos.
Kakšna je razlika med gojenim in divjim lososom?
Težke kovine v ribah?


Feelgood programi prehranskega svetovanja

Pri Dr. Feelgood smo povzeli desetletje izkušenj v najpomembnejše korake, s katerimi lahko na razumen in sprejemljiv način v vsakdanje življenje uvedete navade, ki vodijo do izpostavljenih ciljev.

  • Cilj (shujšati, na primer) in jedilnik (dieta) ne bosta dovolj.
  • Da bi dosegli rezultat bo potrebno razviti navade in določene spretnosti.
  • Slednje omogoča redna praksa, s smiselnim napredovanjem.

Ponujamo programe:

Hujšanje in zdravje.
Preoblikovanje telesa ter šport.
Podjetni in učinkoviti.
Prehrana za nosečnice.
Prehrana otrok.
Prehrana starostnikov.

Za prijave in več informacij je na voljo elektronski naslov info@feel-good.si

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
www.drfeelgood.si

Objavil | 2018-04-12T08:50:09+00:00 25, december 2017|