Mislim, da sem spoznal največji problem, ki trenutno obstaja v prehrani večine nas in ni povezan s tem kaj, kako ali kdaj jemo. Gre za to kar slišimo.

Nedavno sem sodeloval na znanstvenem pregledu določenih tem (fruktoza, diabetes, nutrigenomika, GSO, uravnavanje telesne teže) v povezavi z zdravjem in prehrano, ki ga je vodil je vodil dr. Brad Dieter. V zaprti učilnici Dunajske Fakultete Za Šport sem preživel dva dni v sobi z ljudmi, ki so se predstavili kot dietetiki, trenerji, doktorji in prehranski znanstveniki. V spomin se mi je najbolj vtisnil občutek nemira, prežet s pesimizmom ob misli na rešitve, ki jih ponujajo strokovnjaki večini ljudi z najpogostejšimi zdravstvenimi težavami.

Pri Feelgood prevajamo kompleksno teorijo o prehrani in vadbi v lahko razumljiv in uporaben jezik. Ob tem obljubljamo ostati v koraku z znanjem ter prisegamo na nepristranskost pri njegovem podajanju.

Strinjamo se, da zvoni alarm z glasom vedno večjega števila šarlatanov, gurujev šalabajzerjev, skratka oseb, ki svetujejo ‘na pamet’, na osnovi lastnih videnj, izkušenj ter prepričanj.

Postavimo jih na Levo stran naslovne slike. Kljub temu, da se tam nahaja kopica (gorečih) mnenj in nič znanosti, so navodila tako preprosta ter lahko razumljiva, da jih množica lahko upošteva ali vsaj upa poskusiti. “Samo karbse izloči, pa bodo vsi tvoji problemi preteklost”. “Samo to tableto vzemi in se bo špeh topil sam od sebe”. “Samo po šesti ne jesti in” … se bo zgodila neka presnovna čarovnija. Še ena tipična lastnost te skupine je favoriziranje določenih metod brez obzira ali so te sploh primerne za posameznika. Na primer: opredeljevanje kot ‘low carb‘, vegan, spodbujanje posta, uporabe določenih dopolnil ali omejevanje časa hranjenja, … brez razumevanja prehranskih osnov (potreb po energiji, določenih hranilih in katera živila so najboljši viri enega ali drugega).

Desno stran slike predstavlja stroka. Ta ima prednost izobrazbe, poznavanja teoretičnih podrobnosti in splošnih smernic. Predpostavljam, da večina strokovnjakov ve, kaj je treba storiti, vendar jim tega ne uspeva dobro prenesti v prakso. Navodila snujejo racionalno in univerzalno ter se pri njih sklicujejo na teorijo, znanost, učbenike, svojo oh-in-sploh izobrazbo. Skratka, na svoj ego in edini prav, ne na sliko problema kot je ta videti z zornega kota tistega, s kom imajo opravka. Pogosto se celo odrekajo odgovornosti za neuspeh; češ, “tvoj problem, če me ne upoštevaš” – namesto, da bi nasvet prevedli v razumljiv jezik.

Rešitev

Rešitev vidim na sredini, v tistem mostu na sliki, ki predstavlja podlago na kateri se teorija (znanost) sreča s prakso (realnostjo) v hešteg #pozdravipameti s:

  • temeljem na objektivnih zaključkih empirične znanosti, ki so prevedeni v uporabniku razumljiv jezik in
  • spodbudo k razumevanju osebe, kateri svetujemo. Ti niso zgolj številke ali ljudje, ki jih je treba ‘prepričati’ v svoj prav.

Zaključim lahko z javnim odgovorom na zanimivo vprašanje, ki mi ga je na enem od licenčnih predavanj zastavila udeleženka: Kako bom vedela, da vem dovolj, da lahko svetujem drugim?

  1. Pridobi razumevanje osnovnih principov po katerih deluje prehrana kot znanost in vedi do kod sežeš – išči sodelovanja z zdravniki in s specialisti v primerih, ki presegajo tvoje znanje. Z drugimi besedami: izdelaj kvaliteten kovček za orodja in ne poskušaj popravljati tistega o čemer nimaš dovolj pojma.
  2. Pouči se o različnih metodah s katerimi lahko tem principom ustrežeš. Z drugimi besedami: kovček napolni z različnimi orodji, ki jih znaš ter zmoreš nepristransko uporabljati.
  3. Razvij sposobnost empatije. Z drugimi besedami: poglej na problem z zornega kota stranke oz. sprehodi se v njenih čevljih. Kakorkoli, le zares poštekaj kje dejansko obstaja problem, katero orodje (nasvet) bo imelo največ učinka in ob uporabi povzročilo najmanj stresa (sprememb).

Dobiš zeleno luč, ko ti uspe odkljukati vse tri točke in našo podporo na tvoji poti nadaljnjega izobraževanja.

Srečno in #pozdravipameti 😉

 

Mario Sambolec, nutricionist ACA, PN1, trener in predavatelj Fitnes Zveze Slovenije.
www.feel-good.si, prehransko svetovanje in osebno trenerstvo.