Flatbread, tortilja, pita, čapatija, rotija, matza, tunnbrot, … in naš mandljev kreker, vsi spadajo v isto skupino. To je kruh, tipično ploščat in nekvašen, z vsega tremi temeljnimi sestavinami: moka, voda in sol.

Odličen prispevek o nekvašenem kruhu je že pred leti napisal Nara Petrovič, s portala mavrica.net.

Mini seki Suzani gresta patent in priznanje za odkritje meni najljubšega krekerčka – “mandel-krekerčka” in posebna pohvala za izjemen materinski dosežek.

Odrasli imamo radi kruh, tu ni debate, vendar imamo tudi moč volje poiskati zanj primeren kontekst v prehrani in z njim morda ne posegati pri prav vsakem obroku.

Zdi se, da je otrokom za to prav malo mar. Če je poba vsaj malo podoben otroku v meni, potem ne bo dvakrat pomislil, ali je sveža štruca zdrava, ali ne, temveč bo edino vprašanje v njegovih mislih: Nutella, ali marelična marmelada poleg? 🙂

Suzana se tega zaveda, zato se po svojih močeh potrudi pripraviti tudi bolj hranljive alternative navadnim belim žemljam, žitnim ploščicam in pekovskim pecivom, s katerimi so otroci danes pitani v vrtcih i šolah (posebna omemba OŠ Nove Jarše, ki služi kot izjemen primer dobre prakse).

Mandljevi krekerji so fin, hrustljav in okusen »podstavek« za raznolike namaze in se odlično obnesejo tudi v sendviču za malico na poti. Poskusite ga s skutnim namazom, doma narejeno pašteto ali biftkom, s pršutom in olivami, tuno in avokadom, naravnim mandljevim maslom in rezino jabolka. Naj vas vodi domišljija … prisluhnimo Suzaninim navodilom:

mandljev kruhek
Sestavine za moko:

  • 1 šalica (kaljenih) mandljev.
  • ½ šalica bučnih semen.
  • 1/3 šalica makovih zrn.
  • ½ kokosove moke.
  • 1/3 šalica (kaljenih) lešnikov.

Dodatne suhe sestavine:

  • Sol & poper.
  • Začimbe po izbiri (ali brez).
  • Ksantan gumi* (poveže testo in mu doda elastičnost oz. prožnost).
  • Ščepec sode bikarbone.
  • Ščepec pecilnega praška.

*Ksantan je preprost »uprašen« produkt bakterijske fermentacije. Večkrat testiran, ne le na živalih, tudi ljudeh in ne kaže negativnih stranskih učinkov razen morebitnega napenjanja ter redkejšega blata pri osebah z netoleranco. Podrobnejšo oceno gumija preberite na strani priznanega nutricionista Chrisa Kresserja.
V receptu ga lahko poskusite nadomestiti s chia semeni in sporočite, kako se obnese.

Dodatne mokre sestavine:

  • 2 jajci.
  • 1 žlica kokosovega olja.
  • 1 žlička jabolčnega kisa.
  • 1,5 šal’čke vode.

Priprava:

  1. Vse sestavine za moko zmelješ v blenderju.
  2. Dodaš še ostale suhe & mokre sestavine in dobro premešaš, da nastane gladka zmes.
  3. Pekač obložiš s peki papirjem.
  4. Zmes vliješ v pekač, da je cca ½ cm debela.
  5. Pečeš cca. 45 min.
  6. Pustiš, da se ohladi.
  7. Ravni kruhek narežeš na manjše kvadratne kose.

Pri sestavinah za moko lahko eksperimentirate z različnimi oreščki ali semeni.

Pri začimbah si prav tako dajte duška. Jaz uporabljam različne. Če hočem, da je bolj sladko dodam cimet, pehtran, majaron.

mandljev kruhek 5Dobro, kot kruh!:)

Eden od tistih treh kosov na sliki zgoraj vsebuje največ 150 kcal, zanemarljivo malo B, do 10g OH in 10g M.

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
info@feel-good.si