Majina nebeška torta

Vedno znova me presune, ko zagledam recept za ‘lahko’, ‘detox’, ‘poletno’ … (vstavite super duper opisni pridevnik po želji) torto, ki vsebuje kopico kalorij, predvsem na račun sladkorja in maščob.

Po kateri logiki je ‘lahko’ nekaj kar vsebuje za pol kosila energije v vsega treh poštenih grizljajih?

Na to vprašanje ne pričakujem logičnega odgovora, vendarle pa ponujam svoj pogoj za zares lahko sladico: Čim več volumna (količine) in okusa za manj kalorij. Na primer:

Majina nebeška torta.

Podlaga iz ovsenih kosmičev

Sestavine za podlago:

Priprava podlage:

1. Zmešajte vse sestavine.

2. Vodo dodajte po potrebi, da masa postane “mazljiva” in pustite 15 minut, da se ovseni kosmiči prepojijo s tekočino.

3. Pecite 20 min v ogreti pečici na 180 stopinj. Ko je pečena, podlago ohladite.

Jogurtov nadev z melono in baziliko

Sestavine nadeva:

  • 1 kg svežega sira (0,3 % maščobe, Pilos, Lidl),
  • 350 g jogurta Skyr (Lidl),
  • 2 ščepca stevije,
  • 3 žlice želatine v prahu,
  • srednje velika melona,
  • srednje velik šop bazilike (poljubno).

Priprava nadeva:

1. Melono olupimo, izdolbemo in narežemo na manjše koščke, pustimo na strani.

2. V drugi posodi zmešamo sveži sir in jogurt ter maso sladimo s stevijo.

Če boste v jogutrovo torto dodali baziliko, natrgane liste bazilke prelijte z 0,5 dcl vrele vode in jih zmiksajte s paličnim mešalnikom. To tekočino dodajte jogurtovi masi. Sicer nadaljujte po spodnjem postopku.

3. Dve žlici želatine v prahu namočite v 0,5 dcl vode in pustite par minut, da nabrekne. Potem vanjo vlijte 0,5 dcl vrele vode, da se popolnoma raztopi, dobro zmešajte.

4. Želatino vmešajte v jogurtovo maso. Prelijte polovico mase po tortni podlagi, polovico melone (ki ste jo prej narezali na koščke) razporedite po tej polovici mase, nato polijte preko melone še preostanek jogurtove mase.

5. Nekaj koščkov melone posujte čisto po vrhu, nekaj pa jih s paličnim mešalnikom zmiksajte do gladkega in dodajte še tretjo žlico želatine po postopku, kot opisano zgoraj (najprej jo namočite, potem z vročo vodo raztopite).

6. Torto pustite v hladilniku vsaj tri ure.

Če torto razdelite na 12 kosov, vas bo en kos “stal” le 140 kalorij.

Hvala Maja, izkušnja je bila res nebeška 😉

Mario Sambolec, dr. Feelgood
www.drfeelgood.si

Objavil | 2018-07-08T18:04:33+00:00 8, julij 2018|