Magnezij naj bi bil zelo priporočljiv za ženske v srednjih letih, ker ga s hrano dobimo premalo. Stara sem 45 let. Naj ga dodam v obliki prehranskega dopolnila. Kaj svetujete?

Magnezij je v splošnem zelo izmuzljiv mineral. Primanjkuje ga že v zemlji, pospešeno pa se izgublja še skozi nadaljnje procese skladiščenja, transporta in naposled, priprave. Če želite vedeti ali potrebujete dopolnilo ali ne, svetujem, da nas kontaktirate in se dogovorimo za vaš obisk v naših prostorih. Zgolj na podlagi starosti mi namreč ne gre določiti prehranski status posameznika. Morda nekoč, kdo ve:)

Viri magnezija

Naravna živila, ki dajo od sebe največe magnezija so:

Zelena zelenjava, kot je špinača, blitva in ohrovt, jogurt in kefir, kaljena semena in oreščki (bučnice, mandlji, indijski oreščki), primerno pripravljene stročnice (fižol), avokado, banane in plantane (banane za kuhanje), temna čokolada, ribe (skuša, sardine).

Fitati v žitih, oreščkih in semenih ter oksalati v določeni zelenjavi lahko občutno motijo izkoristek magnezija v črevesju, zato se ta živila pogosto svetuje primerno pripraviti (namakanje, kaljenje, kuhanje), v nekaterih primerih celo omejiti. Od posameznika – njegove presnove – je seveda odvisno, katera živila bodo zanj najbolj koristna.

Znaki pomanjkanja?

Tisti, ki ne uživajo izpostavljenih živil, bodo prej kot ne na seznamu oseb z verjetnim primanjkljajem magnezija. Bili ženska srednjih let v menstrualni krizi ali ne. Povečane potrebe po tem mineralu imajo tudi:

  • športniki,
  • splošno aktivni ljudje,
  • vsi, ki se pogosto soočajo s stresom (večina nas, torej:).

Pogosti znaki pomanjkanja so krči, predvsem ponoči, nespečnost, padci koncentracije in krvnega sladkorja, PMS, bolečine v sklepih in splošna razdražljivost ter slabo počutje.

Prehransko dopolnilo?

Kar se tiče oblik prehranskih dopolnil bo najpogosteje predpisan oksid, verjetno med slabšimi na voljo. Kot prvo bi izbral glicinat (bisglicinat) ali sulfat, morda tudi citrat.

“Normalna”, recimo začetniška doza bi bilo 400-800 mg dnevno, po možnosti zvečer.

magnesium-inline-top

Preberite več: Magnezij za močne kosti.

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
www.drfeelgood.si