Listje, veter, hladna jutra, melanholičnost, noč čarovnic in … prehlad. Vsi našteti samostalniki mi pridejo na misel, ko razmišljam o jeseni. Za nekatere čaroben letni čas, popolno sožitje poletne razigranosti in zimske idile. Za druge obdobje bolečih grl, smrkavih noskov, podočnjakov in zabuhlih oči.

Ali obstaja kakšno »naravno« sredstvo, morda hrana, s katero se lahko pocrkljamo?

Če bi vprašali staro mamo, bi bil odgovor najverjetneje: juha, sine.

Zakaj ravno kurja juha?

Ker s tem vprašanjem nisem želel bremeniti svoje babice, sem odgovor poiskal v literaturi. Očitno je podobno zanimalo tudi dr. Stephena Rennarda, ki je s skupino raziskovalcev na Univerzi v Nebraski potrdil domnevne protivnetne lastnosti »židovskega penicilina«, kot kurji juhi pravijo drugače.

Med kuho se iz mesa sprošča aminokislina cistein, katere kemične lastnosti in učinki spominjajo na acetilcistein. Slednji se uporablja kot zdravilo na recept v primeru bronhitisa in ostalih respiratornih težav.

Aktivne sestavine v kurji juhi ustavijo gibanje belih krvničk, imenovanih nevtrofilci (te so predominantne celice v ognojkih). Nevtrofilci predstavljajo največji delež belih krvničk v telesu in so ključni pri ohranjanju splošne odpornosti organizma. Pospešeno se izločajo ob znakih vnetja ali prehlada, njihova glavna naloga pa je onesposobiti mikroorganizme, ki napadajo naš oslabljeni imunski sistem.

Zakaj bi potem želeli ustaviti gibanje nevtrofilcev, če so tako pomembni za imunski sistem? Samo gibanje nevtrofilcev proti mestu vnetja priča o tem, da v telesu poteka vnetni proces. V tem primeru nevtrofilci pospešujejo izločanje sluzi, ki je v primeru prehlada zelo nadležen simptom dihalnih infekcij. Če nevtrofilce upočasnimo, zmanjšamo njihovo aktivnost v zgornjih dihalnih poteh in s tem omilimo večino simptomov prehlada in gripe. Zveni preprosto.

Preverjeno preprost in precej okusen je tudi sledeč recept za štiričlansko družino):

Recept za domačo kurjo juhico

Sestavine:

  • 3x čebula,
  • 1x sladki ali navaden krompir,
  • 3x pastinak,
  • 2x repa,
  • 5-6x korenje,
  • 1 kg mesa s kostmi ali polovica kokoši,
  • 3-4 mozgove kosti,
  • 0,5 kg perutničk,
  • 6x steblo zelene,
  • 3x strok česna,
  • šop peteršilja,
  • sol in poper

Priprava:

  1. Neolupljeno čebulo narežite na polovice. Narežite tudi sladki krompir, repo, pastinak in korenje in vse skupaj položite v posodo.
  2. Kokoš očistite, položite v lonec in prelijte s hladno vodo.
  3. Ko voda zavre dodajte perutničke ter zelenjavo, ki ste jo pripravili maloprej.
  4. Na tihem ognju juho kuhajte približno dve uri.
  5. Maščobo, ki se med kuhanjem nabira na površju vode odstranite.
  6. Proti koncu dodajte zeleno, peteršilj in zdrobljen česen ter kuhajte dodatnih  30 min.
  7. Kuhano meso poberite ven, mozgove kosti pa lahko kuhate dalje*, če imate čas.
  8. Na koncu juho zmiksajte z mešalnikom (še prej poberite ven čebulne lupinice) in začinite po okusu.
  9. Juho postrežite s koščki mesa (ali mesnimi kroglicami) in ščepcem pinjol ali poljubnih semen.

*Dlje, ko se kosti kuhajo, več hranil sprostijo v juho.

 

Za več receptov obiščite naš blog.

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
www.drfeelgood.si