Trener je nekdo, ki nekoga pripravi do tega, da doseže tisto, kar si v bistvu želi (je zanj dobro), vendar tega ne zna (ali ne zmore sam).

Trener je lahko za gibanje, za prehrano, za zdravje, … starši ste pravzaprav trenerji, šefi tudi, trenerji so v osnovi učitelji in učitelji trenerji. S tem priznavam tej sposobnosti izreden pomen in trdim, da bi verjetno živeli v boljši družbi, če bi voditelji na različnih področjih ljudi večkrat trenirali, namesto dirigirali.

Ko si trener/coach/”leader” (vodja) v takšnem pomenu besede, potem potrebo po avtoriteti, hierarhično gledano, nadomestita zaupanje ter spoštovanje. V nasprotnem je avtoriteta preko zahtev po upoštevanju odredb ter navodil in prekomerno uveljavljanje izkaznice “strokovnjaštva”, prej izkaz nemoči. Taki osebi ne rečemo vodja, niti trener ali coach ji ne bi smeli. Rečemo ji kreten.

Vrednost je tisto, kar kupimo. Ceno zgolj plačamo. Dobre trenerje ljudje pogosto dobro plačajo. Ampak to je v bistvu poceni za tiste, ki se za njih odločijo.

Zares drago ceno plača trener. Dober trener, naj poudarim še enkrat, se je moral učiti. Dolgo učiti. Preplezal je goro neumnosti in si večkrat dokazal narobe, kot prav. Plačal ni le z denarjem in časom, ki ga je namenil za izobraževanje, temveč tudi z bolečino ter z razočaranjem ob številnih neuspehih. Kako lahko ovrednotimo frustracijo, bes, razočaranje, neprespane noči, dvome, kritiko, tisoče strani literature, ure in ure predavanj nekega dobrega trenerja, dobrega učitelja, dobrega vodje? Njih si v bistvu želimo plačati več in s tem maksimalno prihraniti.

Vabljeni na trening s Feelgood ekipo! Čakamo vas s strokovno podprtim in individualno prilagojenim programom za boljše počutje in preoblikovanje telesa. Več: Feelgood vadba.

Oglejte si našo ponudbo prehranskega coachinga za več informacij kako prilagoditi prehrano, da bo bolj skladna z vašimi cilji in življenjskim slogom. Več: Feelgood prehransko svetovanje.

 

Mario Sambolec, ustanovitelj blagovne znamke Feelgood.
Nutricionist PN1 in ACA.
Trener in predavatelj Fitnes zveze Slovenije.
www.drfeelgood.si