Genetika napolni pištolo, okolje pritisne na sprožilec”, pravi dr. Jonny Bowden.

Razumite citat v kontekstu interakcije med notranjim (hormoni, živčni prenašalci, imunski sistem) in zunanjim okoljem (stres, trening, prehrana), ki stalno poteka v našem organizmu.

Povezati oboje je težavna naloga, katero smo včasih opravljali bolje in predvsem nezavedno, pod vplivom tempa raztresenih dni, pa je danes nezavedno splavalo po vodi. Veliko več je odvisno od posameznika in njegovega truda, da bi le ohranil stik s svojo notranjostjo. Nadzor nekaterih učinkov stresnih hormonov (adrenalin, kortizol) nedvomno spada pod to domeno.

Predpona ‘stresni’ v zvezi s hormoni, predstavlja sklop situacijskih razmer, v katerih se adrenalin in kortizol sproščata znotraj našega telesa (odziv ‘boj ali beg’). To akcijo si poskusite razložiti s predstavo, da med sprehodom ob Ljubljanici naletite na razjarjenega leva. Kakšna bo reakcija?

A: Pograbite najbližji kamen in ga z vso silo zalučate proti živali, ko vas ta napade (“adrenalinska” reakcija).

B: Kriče odbrzite stran s svetlobno hitrostjo Usaina Bolta (“kortizolna” reakcija).

Smo poenostavili, seveda, ampak ni napak razumeti adrenalin kot odgovoren za “fight mode” in kortizol za “survival mode”.

Prazgodovinskega leva nam je danes uspelo nadomestiti z vsakodnevnimi in zelo pogostimi stresnimi situacijami: delo, promet, hrup, onesnaževanje, nestrpnost, pomanjkanje spanca in pogosto uživanje predelane, nehranljive hrane, kar vodi v podhranjenost (pomanjkanje hranil, kljub višku kalorij). Vse našteto pušča vidne posledice na telesih in zdravju naraščajočega števila ljudi v naši družbi.

fight

Simptomi

Sčasoma in brez ustrezne obrambe, se bodo začeli postopoma pojavljati simptomi, ki jih nekateri pravijo “izgorelost:

Slednje navadno vzklije iz naslednjih vedenjskih vzorcev:

 • konstantno restriktiven odnos do hrane (potepanje iz ene diete k drugi),
 • uživanje predelane hrane z nizko hranilno vrednostjo,
 • izogibanje treningu, ali pretiravanje z njim,
 • hujšanje 12 mesecev na leto,
 • premalo kakovostnega spanca,
 • uporaba sladkorjev in poživil (nikotin, kofein in nekatera zelišča), za prestavljanje meja utrujenosti,
 • izpostavljenost toksinom (okolje, hrana, čistila),
 • podoživljanje nesrečnih doživetij,
 • zapostavljanje sebe.

S koliko točkami vam uspe povezati svoj vsakdan? Število, ki ga imate v mislih, predstavlja natančno število lukenj v bazenu vaše nadledvične žleze. Za nemoteno delovanje telesa in optimalno izločanje hormonov, je treba vso odteklo vodo nadomestiti z novo, saj bomo v nasprotnem primeru zelo hitro “na suhem”.

Posledice

Posledice se lahko pokažejo kot:

 • tesnoba in depresija,
 • avtoimunske bolezni,
 • kronična utrujenost,
 • motnje prehranjevanja,
 • fibromialgija (kronični mišično-skeletni sindrom za katerega je značilna prisotnost nepojasnjene široko razprostranjene bolečine ali zbadanja),
 • koprivnica, izpuščaji, herpes in stopnjevanje alergij,
 • motnje v presnovi hrane, napihnjenost in zadrževanje vode,
 • pogosti glavoboli in pojav migren,
 • upad kognitivnih (miselnih) sposobnosti,
 • nezmožnost zanositve in upad libida,
 • nespečnost,
 • hipoglikemija in diabetes tipa II,
 • išias, krči in občutek zatrdelosti v predelu vratu,
 • pogosta in opazna nihanja telesne teže.

 

defeelgood_stres2

Nič od naštetega ne bi ravno postavil na seznam želja. Kljub temu se z nekaterimi simptomi spopadamo iz dneva v dan dokaj uspešno in se zadovoljimo tudi s plavanjem v bolj plitvi vodi, če nadaljujem s prispodobo.

10 rešitev

Jasno je, da (verjetno) nihče med nami ne živi v mehurčku in bomo zato bržčas izpostavljeni različnim stresnim okoliščinam. Sprejmite ta prispevek in sledečih 10 rešitev v pomoč:

Rešitev št. 1: Jejte redno, praviloma tri do štirikrat na dan in izbirajte večinoma minimalno predelana, naravna živila, ki jih imate radi.

Več: Preskočiti zajtrk, ali ne?

Rešitev št. 2: Trenirajte pametno. Napor v stanju utrujenosti, brez volje in motivacije, je lahko vse prej kot produktiven.

Več: Zakaj se matraš?

Rešitev št. 3: Pomirite svoje živce. Poskusite s sprostitvenimi tehnikami, kot je meditacija oz. trenutno priljubljeni “mindfulness” (se še trudim s tem … mi gre težje in počasneje, kot še tako zakompliciran trening).

Rešitev št. 4: Naspite se. Težave so vedno videti manjše zjutraj, zato ustvarite zdrave spalne navade in pomaknite kakovosten spanec višje na prioritetni lestvici.

Več: Kako spati?

Rešitev št. 5: Odpravite primanjkljaje. Osiromašene zaloge hranil je treba dopolniti – po pravilu manjkajo omega 3, vitamini topni v maščobah (A, D in K), vitamina C in B kompleks ter minerala cink in magnezij.

Več:
Omega 3.
Magnezij.
Cink.
Vitamin C.
Vitamin D.
Vitamini skupine B.

Rešitev št. 6: Manj cukra in kave! (‘bemti, ta je najhujša ) Poskusite zmanjšati količino stimulansov – kofein v kavi, raznih energijskih pijačah v povezavi s sladkorjem (Red Bull, npr.) in “fat burnerjih”. Za sladkanje dajte priložnost naravnim (nekaloričnim) sladilom, kot je stevija, namesto energijske pijače poskusite s koščkom temne čokolade ali skodelico zelenega čaja.

Več:
Je kava zdrava?
Alternativni nadomestki sladkorja.

Rešitev št. 7: Nadihajte se. Globoko dihanje in svež zrak obnovita porušeno biokemijo telesa in delujeta pomirjujoče. Predlagam kratek sprehod, takoj zjutraj, da ujamete še malo dnevne svetlobe, ali zvečer, po koncu službe, še preden se poknete doma na kavč in pred TV.

Več: Kako pravilno zabušavati?

Rešitev št. 8: Prepoznajte skrite “strupe”. Podučite se o kemikalijah v izdelkih, ki vas vsakodnevno obkrožajo in jih poskusite omejiti. Kolikor gre, seveda, ni potrebno paničariti, da mora biti vsaka flaška BPA free … just do the best you can).

Več: Napotki za razstrupljanje.

Rešitev št. 9: Zabavajte se. V vsakodnevna opravila poskusite vnesti nekaj veselja in se zavestno obkrožiti s pozitivnimi ljudmi. Če ne gre drugače, stopite pred ogledalo in se nasmejte tisti buči nasproti vas – povejte ji, da ste zakon in kar koli se zgodi danes, you can handle it!

Rešitev št. 10: Poskrbite zase. Bodite razumevajoči in prijazni do sebe vsaj toliko, kot se trudite biti do drugih. Poskusite reči NE, ko to zahtevajo razmere in si izpolnite še tako majhne želje, ki vam pomenijo veliko. Predlog: izberite 3 prioritete v življenju in na podlagi teh selekcionirajte vse odločitve – če ne paše med vaše 3, je NE. Tako lahko poskusite sprostiti nekaj stresa v dnevu, ki se včasih nabere okoli vsega, kar še “morate” storiti, pa morda naposled res ni tako nujno, kot ste si zamislili.

Več: Dovolj dobro je lahko popolno.

 

stressed-stress-relax


Pri Feelgood vam lahko pomagamo do boljšega počutja in več energije. S pomočjo naših programov vadbe in prehranskega svetovanja skupaj poiščemo najpomembnejše korake in konkretne načine, s katerimi na razumno in sprejemljivo v vsakdanje življenje uvedemo navade, ki vodijo do zastavljenih ciljev. Več info: www.drfeelgood.si

 

Mario Sambolec,
osebno trenersvo in prehransko svetovanje #pozdravipameti
mario@feel-good.si