Pri dr. Feelgood že nekaj časa izpostavljamo hashtag #pozdravipameti. V splošnem je verjetno jasno kaj želimo s tem sporočiti, vendarle obstaja v ozadju poseben pomen in tega želim v nadaljevanju pojasniti …

Zdrava pamet ni (zgolj) kmečka pamet ali stara kmečka logika. Kolikorkoli sta izraza prepletena, je prvi nadpomenka drugega.

  1. (Stara) kmečka logika odraža navade naših staršev, starih staršev, skratka rodov pred nami, ki niso nujno (ali sploh pogosto) znanstveno podkrepljene. Večinoma gre za tradicionalna (ljudska) izročila, ki so nastala davno pred nami. Še več, z modernim časom pogosto niti nimajo več veliko skupnega.

Prehranski primer, da bo bolj jasno: Po pričevanju očeta so v njegovem otroštvu mazali na kruh svinjsko (‘kosano’) mast in jo potresli s cukrom. Nedavno sem slišal od dvakrat starejše primorke, da so nekoč najpogosteje jedli kuhan krompir prelit z oljčnim oljem. V obeh primerih so bili v (tistem času) zdravi. Ali to pomeni, da bi ob upoštevanju kmečke logike morali enako početi tudi mi? Verjetno ne. Jasno je, da so takratne izbire plod takratnih razmer, zmožnosti, razpoložljivih dobrin, prioritet ter življenjskih okoliščin. Mislite, da ne bi raje jedli še kaj drugega, če bi imeli na razpolago?

2. Na drugi strani je pristop, ki temelji zgolj na znanosti – na najnovejših smernicah in priporočilih strokovnjakov. Skoraj smo že sposobni sestaviti jedilnik na podlagi analiz posameznikove krvi, genetike, črevesja in ciljev (hujšanje, pridobivanje mišične mase, idr.).

Zveni super vendar se pogosto zanemari ključna sestavina vsakega uspešnega programa, t.j. doslednost. Zastonj izračuni kalorij, seznami dovoljenih ter prepovedanih živil, do ščepca soli natančni recepti in na minuto tempirani obroki, če vsega skupaj oseba ne zmore dolgoročno upoštevati.

Zato #pozdravipameti. Gre za edinstven spoj dolgoletne prakse z objektivno prehransko znanostjo, ki skupaj tvorita poln kufer orodij, s katerimi smo pomagali stotinam na poti do dolgoročnih rezultatov na področju prehrane in vadbe.

Dr. Feelgood je agnostično podjetje, ki ne verjame v samo en pristop, temveč temelji na objektivni znanosti in izbira poti, ki so najprimernejše za cilj vsakega posameznika.

 

Mario Sambolec,
osebno trenerstvo in prehransko svetovanje #pozdravipameti
mario@feel-good.si
www.drfeelgood.si