Kaj je Sous Vide?

Po francosko: v vakumu, Sous vide predstavlja nenavaden način kuhanja, kjer se živilo postavi v vrečko, to potopi v vodo in kuhanje na želeni temperaturi prepusti paličniku podobni mašini.Izgleda čudno, se strinjam, ampak, če pravi Heston Blumenthal, s tremi Michellinovimi zvezdami odlikovan kuhar, da je zadeva “največji dosežek na podočju kuhanja preteklih desetletij”, potem moram probat, ni druge 🙂

Na srečo je bil internet v prazničnih dneh poln različnih akcij in mi je uspelo ujeti ta stroj za 60 eurov ceneje, kot stane sicer. Izbral sem dražjega, ki je stal cca 150 eur in ponuja možnost “wi-fi” štarta – Anovo lahko zaženeš kar preko aplikacije na telefona, kjerkoli že si. Svašta.

Na kratko: Anova deluje tako, da nastavimo temperaturo po navodilih (temperature kuhanja se razlikujejo glede na to, ali pripravljate meso, zelenjavo, jajca, ribo, …) in pritisnemo “play” na sredini monitorčka. To je pravzaprav vse. Pozorni smo še na čas kuhanja in, da živila ostanejo potunkana, ne lebdijo na površju.

Za test smo pripravili meso – navadno goveje stegno iz trgovine (za cca 6 eur/kg) in ga poskusili pretvoriti v sočen ramsteak (15+ eur/kg). Z navdušenjem sporočam, da je uspelo že v prvo 🙂

Sestra je meso le začinila, vakumirala in postavila v eno svojih posod, Anovo pa nastavila na 135 fahrenheitov (cca 60 stopinj), za približno uro in pol. Ven je prišlo tole: stegno, mehko kot dojenčkova guza 🙂

Sous vide ramsteak iz govejega stegna 🙂

 

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
info@feel-good.si

Objavil | 2017-12-11T15:51:55+00:00 22, december 2016|