Dolgo sem mislil tako. Samo spraviti se moram, pa bo šlo. Samo brcne naj me nekdo v tazadnjo in bom.

Premislil sem si.

Najtežje ni začeti. Zares težko je nadaljevati. Najtežje je v bistvu vztrajati.

Zakaj?

V štartu nas vodi motivacija. Pod adrenalinom odločitve smo pogosto navdihnjeni začeti ali je prepričanje v pomen želene spremembe še dovolj močno. Najsi gre cilj izboljšati prehranske navade, nivo telesne pripravljenosti, zdravstveno stanje, bolj učinkovito jutranjo rutino, odvajanje od kajenja, cukra ali Facebooka 😉

Preberite: Za vse je kriv cuker.

Kdaj in kje se zatakne?

Zatakne se, ko motivacija popusti. Ko začetno navdušenje povozi … hm, lajf v bistvu. Ko ponovno oblečemo tisto železno srajco, ki so naše navade, in smo jo »peglali« vsa ta leta.

Prispodoba je sledeča:

  1. Nosimo železno srajco, ki je set obstoječih navad, katere želimo spremeniti.
  2. Zbrali smo pogum, motivacijo, pustili smo se prepričati, kakor želite, in srajco končno slekli.
  3. Sedaj smo nag(c)i in nas bo začelo zebsti, ko začetno navdušenje popusti in se bomo želeli ponovno obleči.
  4. Imamo dve možnosti: ali ponovno oblečemo svojo, ljubo, železno srajco, za katero vemo, da nam je prav, ali poskusimo tisto drugo, novo, ki nam jo ponujajo kot »najboljšo«. Ta nova in najboljša srajca je v tej prispodobi karkoli: nova dieta ali neka prehranska »fora«, neka specifična metoda treninga oz. navada, ki smo si jo videli pri nekom drugem.
  5. Veste kaj se zgodi, ko oblečemo nazaj svojo staro srajco, ko se zatečemo nazaj k poznani rutini. Motivacije je konec. Jebeš to, praviš. To ni zame. Ne glede na to, da je moja srajca železna in težka, še vedno je moja in jo imam rad.
  6. Druga možnost je, da poskusimo tisti nov model, ki pa nam morda ne bo prav. Morda nam ne bo pristajala. Morda se v njej ne bomo počutili udobno. Vsaj ne na dolgi rok.

Preberite: 5 učinkovitih nasvetov kako vztrajati pri navadi

Obstaja alternativa!

Menim, da delo dobrega trenerja ni, da ti zgolj pomoli svojo srajco (svoja prepričanja in »pravila«). Pri Feelgood najprej prisluhnemo in se po pogovoru s teboj odločimo katerega od dveh pristopov #pozdravipameti ubrati:

  • Ali bomo tvojo najljubšo srajco (obstoječe navade) malo prikrojili tako, da bo bolj skladna z modo zdravja in dobrega počutja.
  • Ali te bomo, nagca, usmerili na oddelek s srajcami in ti pomagali izbrati takšno, ki ti pristoji, v kateri se dobro počutiš in se vidiš nositi jo za vedno.

Preberite: Kdo je trener?

Za več smo na voljo na info@feel-good.si.

 

Mario Sambolec, nutricionist ACA, PN1, trener in predavatelj Fitnes Zveze Slovenije.
www.feel-good.si, prehransko svetovanje in osebno trenerstvo.