Pomagajte mi, na kaj v splošnem pomislimo ob besedi »detox« oz. razstrupljanje?

Tablete, diete, kaj-je-že-tista jagoda, čarobni grm iz Pakistana, topla voda z limono (ali voda s toplo limono, saj nisem prepričan), post z zelenjavno-sadnimi sokovi, ki jih zmorejo v vitamine pretvoriti izključno dizajnerski blenderji, … se motim?

Veste kako rečemo razstrupljanju pri nas?

Zajtrk, kosilo in večerja. Dovolj preprosto, brez kompliciranja in nepotrebnega čaranja s posebnimi zvarki – naše telo je čudovito sposobno »razstrupiti samega sebe« (zahvala našim jetrom), če se tako pogovorno izrazim, vsak dan, dan za dnem, če mu to le dovolimo in ga v akciji podpremo s pravo hrano ter proaktivnim odnosom do neizbežnih “stresorjev“, ki jim združeno in v splošnem lahko rečemo kar naše življenje.

Več: 4 etape do Feelgood prehrane.

Katera pa je ta “posebna” hrana?

Naravna, tradicionalna in staromodna “ljudska” hrana na kateri smo zrasli, če ne mi, pa naši starši in sram nas je lahko, da na kislo zelje, meso iz banjice, svinjsko mast in ocvirke, danes gledamo z viška, ali pa smo tako »napredni«, da jih kot hrano niti ne prepoznamo več, saj jih je na krožnikih nadomestil predelan »junk« oz. precenjen »superjunk«.

To vidim, kot glavni »strup«, katerega se je potrebno odrešiti. Miselnosti, da je iz ene skrajnosti v drugo možno. Da se lahko najemo “smeti” in zatem pogoltnemo pest tablet, ali čudežno zel od-ne-vem-kje, ki taisti kaos od prehrane pretvorijo v »zdrav in uravnotežen obrok«. Ali naslednje jutro spijemo tisto toplo limono z vodo (ali obratno :). Japajade … edino, kar se tako razstrupi, je slaba vest.

Naše telo ni mlinček za smeti, ki bi od hranil reven in kemije bogat simboličen krof pretvoril v dolgotrajno energijo in dobro počutje.

Ko bi le imel tableto!

  • Ko bi le imel tableto, s katero bi lahko pri nekomu vcepil odnos do hrane.
  • Ga pripravil do tega, da bi večkrat kuhal doma in zavrgel vse tiste »halo« številke.
  • Da bi jedel v družbi, počasi in ob pogovoru. Ne, kot iz korita.
  • Morda večkrat nadomestil predelano hrano s sadjem in zelenjavo, pri obrokih redno izbiral kvalitetnejše vire beljakovin, prenehal bežati pred maščobami in holesterolom, ter užival v »pregrehah« zmerno in zavestno – brez prenajedanja in slabe vesti – ali si kakšno kdaj pa kdaj pripravil celo sam.

Ko bi le imel takšno tableto, bi z njo, kot z radirko izbrisal besedo razstrupljanje iz naših slovarjev …

Preberite več: So jetra “umazana”?

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
info@feel-good.si