Je konvencionalno pridelana hrana ‘škodljiva’ zaradi ‘pesticidov’ in je treba izbirati izključno ‘bio/eko’?

Kot prvo, teža dokazov tega ne podpira. Večina študij ni uspela najti omembe vrednih razlik med količino vitaminov ter mineralov v ‘navadnem’ sadju in zelenjavi, glede na tisto iz ekološke pridelave.

Nadalje, negativni učinki škropiv so močno prenapihnjeni, še posebej, če se jih primerja s kemikalijami v čistilih, ličilih, detergentih, raznih kremah, deodorantih … katera uporabljamo dnevno in bistveno bolj liberalno. Poleg tega so potencialni negativni učinki slednjih bolje dokumentirani, verjetno zato, ker je ‘prva linija obrambe’ v tem primeru zgolj koža za razliko od močnejše ‘vojske’, ki je naš prebavni sistem.

Zaključno in ključno misel povzemam v sedaj že značilen ‘hashtag’ po katerem se v praksi Feelgood ločimo, t.j. #pozdravipameti:

Ne trdim, da je z eko/bio hrano karkoli ‘narobe’ in se je ne splača kupovati tistemu, za kogar se to zdi vredno in si lahko privošči. Še vedno gre za koristno in dobrodošlo oznako, s katero se lahko živila ločijo po natančno določenih postopkih pridelave, skladiščenja, obdelave, idr.

Pomembno je razumeti, da oznaki bio ter eko nista ‘nujni’ zato, da bi bila zelenjava zdrava.

Za večino bo navaden brokoli, še vedno boljša izbira kot nič zelenjave. Četudi iz Italije in po akcijski ceni 40 centov/kos.

Obstaja nekaj, kar je vrednejše od vsakršnih oznak. To je odnos, ki ga vzpostavimo z roko, ki nas hrani.

Anton Komat je že davno svaril, da se je potrebno vrniti k samooskrbi. To pomeni večkrat podpreti lokalnega kmeta, če le obstaja možnost. Tudi, če svoja jabolka dvakrat pošprica (bognedaj), da sploh obrodijo in ne ostane brez pridelka.

Preberite več: Bio/eko – Zdravo ali drago?

 

Mario Sambolec
www.drfeelgood.si
#pozdravipameti