Je kava zdrava?

Ja in ne.

NE, če jo pijete “narobe”

1. Uporabljate jo, kot “poživilo” in ne morete niti iz postelje, še manj skozi dan, brez nje.

Kava takoj zjutraj, pa v službi, pa popoldne, da ne zaspite, pa še ena vmes, kar tako, … ne gre zanemariti, da kava v vsakem primeru poviša raven “stresnih” hormonov, kot sta adrenalin in kortizol. Preberite več: Kako pomiriti stresne hormone?

S tem je sicer vse ok, če se zgodi v situaciji, ko v splošnem nismo pod stresom (pomislite na dopust, sproščujoč pogovor v prijetni družbi, …), v nasprotnem, pa bo “kava na stres”, kot “bencin na ogenj”.

Razplet slednjega scenarija je vedno močnejši občutek utrujenosti, napetosti, prebavnih težav, razdražljivost, nepotrpežljivost, predvsem težave z umiritvijo in spanjem (težko zaspite, ponoči se zbujate in zjutraj prebujate utrujeni). Preberite več: Kako (za)spati?

2. Se po kavi ne počutite najbolje, oz tako, kot bi bilo za pričakovati – z več energije in boljšega razpoloženja.

To lahko pomeni, da ste t.i. “slow-oxidizer” oz kofein presnavljate počasi. Posledično ne izkusite opevanih poživljajočih učinkov, niti zdravstvenih verjetno ne v polni meri.

JA, če je kava za vas gušt.

Kot kozarček vina ob finem kosilu. Uživate v njenem okusu, aromi in ritualu priprave. Ob tem se po kavi počutite dobro in ne izkusite značilnega padca energije.

Preberite več o kavi.

 

Mario Sambolec,
osebno trenerstvo in prehransko svetovanje #pozdravipameti
info@feel-good.si