Predstavljajte si, da ste stisnjeni v kot. Trije huligani se vam vedno bolj približujejo in nimate idej kako ubežati. Dih je plitek, srce razbija in v vas se je naselil nemir. Nemir, ki raste iz sekunde v sekundo, dokler ne preraste v paniko. Dokler ne ubežite ali izgorite.

Legenda:

 1. Huligani so različni dejavniki vašega življenjskega sloga; pomanjkanje spanja, prekomerno uživanje alkohola, prekomerna telesna teža in kopičenje maščobe na problematičnih mestih, neprimerna prehrane, slaba telesna kondicija, … izberite poljubne tri.
 2. Plitek dih, razbijajoče srce in nemir so prispodobe za simptome zgoraj navedenih dejavnikov: pomanjkanje hranil zaradi neprimerne prehrane, povišan pritisk ali zametki presnovnih bolezni zaradi kopičenja telesne maščobe, porušen cirkadiani ritem in razštelan apetit zaradi pomanjkanja spanja, idr.
 3. Panika je seštevek večih simptomov, ki vodijo do točke zloma (izgorelosti).

Ker je izgorelost združek simptomov različnih osnovnih stanj, ima tudi sama toliko obrazov in se lahko pokaže drugače pri različnih ljudeh.

Izgorelost ni “ena stvar”

Če pobrskate po internetu o simptomih izgorelosti, boste dobili seznam, ki je podoben »a la carte« ponudbi kakšne boljše restavracije. Za vsakogar se nekaj najde. Enak razlog tiči v ozadju pomanjkanja konkretnih pristopov uradne medicine k zdravljenju izgorelosti. Ker izgorelost ni »ena stvar«, ni bolezen ali simptom ene same bolezni, kot povišan krvni pritisk, hipotiroza, disregulacija krvnih maščob ali sladkorna bolezen tipa dve, ne obstaja zdravilo ali uradno priznan protokol zdravljenja.

Navodila na prvi stopnji so: pojdi na dopust, ne se tok sekirat, naspi se, delaj manj in več počivaj in seveda, meditiraj. Super, hvala. Zelo uporabno, je rekel sarkastično.

Navodila na drugi stopnji so že bolj točna in jasna, a na žalost pogosto ničkaj bolj uporabna. Sem spadajo: shujšaj, več telovadi, zrihtaj prehrano in podobno, česar se večina že zaveda, da bi bilo zanje dobro, a vedno najde izgovor ali pa so že (večkrat) poskusili in se (še vsakič) nasadili.

Navodila na tretji stopnji so že bolj konkretna, čeprav izhajajo iz izkušenj, mnenj in prepričanj tistega, ki navodila daje in ne tistega, ki naj bi ta navodila upošteval. Jej več zelenjave, moraš na LCHF dieto, prenehaj jesti meso in živalske izdelke, pojdi z mano na bootcamp, ali laufat, so vse takšni primeri.

Če nekaj deluje za tistega, ki to govori še ne pomeni, da bo tudi za tistega, ki to posluša. Navodilo naj bo torej usmerjeno proti uporabniku in upošteva njegove potrebe, želje, sposobnosti in zmožnosti.

Navodila na četrti in najvišji stopnji so navodila #pozdravipameti, ki temeljijo na zgornjem odstavku. Nasveti niso zgolj odraz lastnih stališč, temveč temeljijo na širšem razumevanju problematike in empatičnemu iskanju najboljših interesov.

10 najpomembnejših stvari na katere bodite pozorni, če vas huligani stiskajo v kot

 1. Pomanjkanje kvalitetnega spanca.
 2. Hranilno nezadostna in/ali energijsko neuravnotežena prehrana.
 3. Nizka stopnja telesne aktivnosti.
 4. Slaba telesna kondicija.
 5. Neugodna telesna sestava.
 6. Razštelan cirkadiani ritem (cikel spanja in budnosti), ki uravnava delovanje naše presnove.
 7. Razumevanje in podpora bližnjih, ne obsojanje in pametovanje.
 8. Dobri medosebni odnosi.
 9. Zabava in izpolnjenost.
 10. Varnost; finančna in življenjska.

Pri Feelgood vam lahko pomagamo na vseh področjih, ki se dotikajo vašega telesnega zdravja:

– najprimernejši način prehrane in vadbe za vas.
– več kondicije in ugodnejša telesna sestava.
– boljša kvaliteta spanca in več energije čez dan.

Če potrebujete pomoč na teh področjih, mi opišite svoje težave v privatnem sporočilu ali na mario@feel-good.si. Obljubim, da poiščemo za vas uporabne in praktične rešitve.

 

Mario Sambolec,
osebno trenerstvo in prehransko svetovanje #pozdravipameti
www.feel-good.si