Opis

4. predavanje: Prehranski miti in netolerance.

Poročanje netoleranc na določena živila ali izločevanje kar celotnih skupin živil iz prehrane je vedno bolj pogosta praksa. Gluten in mlečni izdelki sta na vrhu seznama »obtožencev« za najrazličnejše »zločine« proti našemu zdravju. Upravičeno?

Na predavanju izveste, kaj ima prehranska znanost za povedati o netolerancah in kako se soočiti v primeru njihovega dejanskega obstoja.

V drugem delu predavanja uporabimo znanost in zdravo pamet tudi proti preostalim mitom, ki pustošijo med prehrano:

  • Je res treba jesti »večkrat po malo« oz. »petkrat na dan«?
  • Je zajtrk dejansko najpomembnejši obrok v dnevu?
  • Se lahko zredim, če jem premalo oz. ali se lahko moj metabolizem »upočasni« ter kaj to pomeni?
  • So umetna sladila rak-rana sodobne prehrane ali potencialno dobrodošla iznajdba?
  • Kako je z mesom? Povzroča raka in druge bolezni? Ga je za zdravje pomembno omejevati?
  • Je špicana in uvožena zelenjava problem, ki se mu je potrebno izogniti kadarkoli možno?

Zanimivo, ne? 😉 Pridružite se in izvedeli boste odgovore.