Odgovor na naslovno vprašanje bi moral biti že za neobveznega bralca mojih objav prepričljiv da 🙂

Enako bo potrdil gospod Stane, ki mi jih  vsak teden dostavi vsaj 30. Je pa res, da se Stanetove “sprehajalke” kdaj ne pustijo motiti in stisnejo svoje riti. Takrat tudi meni ne preostane drugega, kot obisk trgovine, svoje tete na hrvaškem ali gospe Tatjane na tržnici.

Ko se je to zgodilo zadnjič, mi je postalo še bolj jasno kako nemilo in zmede polno je lahko vsakodnevno nakupovanje. Svojo izkušnjo želim deliti v upanju, da vam v primeru soočenja s čim podobnim uspe ohraniti mirno kri in reagirati primerno.

Morda bolj primerno od mene v sledečem scenariju …

Vstopite v trgovino …

med nakupom naletite na bio jajca, ki so prav slučajno na voljo po znižani ceni zaradi iztekajočega se roka uporabnosti. Ker veste, da so jajca skoraj dobesedno eden najboljših virov tako beljakovin, kot maščob, brez oklevanja pograbite nekaj paketov in jih položite v nakupovalni voziček.

Preberite več:
Zakaj so beljakovine pomembne?

Odpravite se na blagajno in ravno, ko sežete po denarnici, vas zasopla prodajalka verjetno čisto dobronamerno opomni: »Gospod, veste, da so ta jajca v akciji zato, ker jim kmalu poteče rok uporabe?«. Vaš odgovor je zmedeno pritrdilen, saj na škatli na veliko piše -50%; ROK UPORABE DO (današnjega datuma), a kljub temu v znak vljudne komunikacije dodate: »Jih kmalu ne bo več! Danes za večerjo, še enkrat jutri, pa bo!«. Temu pripnete ekstra prijazen nasmešek in skoraj bi bili na poti domov.

Vendar, nikar tako hitro. Pričenja se učna ura o zdravi prehrani:

»Veste, ni zdravo pojesti toliko jajc«, na zdravstveni hazard vašega početja opozori prodajalka in nadaljuje z raztresanjem mrvic znanja v sopihajočem tonu: »Razen, če ste športnik«! Okamenelo stojite z računom v rokah, posluh čakajočih v vrsti pa postaja vse bolj pozoren. Trudite se izbrati primerno repliko, »prehranska strokovnjakinja« nasproti vas pa kar nadaljuje: »Mislim, da niti športniki ne bi smeli jesti toliko živalskih izdelkov, kajneda?«. Iz zadnjega dela vrste se oglasi glas moškega, čigar podoba vas v hipu spomni na belopolto karikaturo kenijskega maratonca, ki pravi: »Res je! Ni dobro, zaradi holesterola

Preberite več:
Maščobe in holesterol.

Kakšna je »pravilna« reakcija?

A: Izkoristite priložnost in poveste resnico. Predstavite zamolčane koristi celih jajc, razblinte mit o holesterolu in maščobah in, ko ste že pri tem, prodajalki odsvetujete »fitnes« vodo z okusom ribeza, ki jo čuva ob blagajni, bledoličnemu moškemu otroške postave na koncu vrste pa priporočite kak sočen stejk slovenskega goveda, ali, ker so ravno v akciji, pol ducata rumenih korenjakov za večerjo.

B: Se ne zmenite za opazke drugih in na ta način ostanete zapisani v spominu navzočih kot nadut(a), nevzgojen(a) mladenič/mladenka/gospod/gospa.

C: Pograbite svoja “jajca”, dokler so še cela in čim prej zapustite sovražen teritorij.

Priznam, pomislil sem tudi na možnost D – scenarij obratnega primera – ko bi bil jaz tisti, ki se nepričakovano znajde na mestu blagajnika in bi svoji prvi, nič hudega sluteči žrtvi marketinga moderne prehrane med zlaganjem napolitank in sladkih gaziranih pijač na tekoči trak hudomušno pripomnil: »Gotovina, kartica ali sladkorna bolezen, morda

Čas je, da ukrotim pobeglo aroganco in poskusim izpostaviti nekakšen smisel med napisanim. Pravzaprav ne gre za nič drugega, kot prvobitno nerazumevanje človeške nevednosti, ki me včasih še vedno zasači povsem nepripravljenega. Čeprav je zelo jasno, da je prehrana danes zelo petična gospa z mnogimi PR-ovci, bi v odgovorih na nekatera splošna vprašanja kljub temu lahko ostali na strani zdravega razuma. S tem mislim predvsem na strastno zagovarjanje in prepričevanje v pogosto neosnovana ter naučena stališča o prehrani.

Ne pozabite: telesu je prav malo mar za naše prehransko filozofiranje. Kar potrebuje so hranila, teh pa je največ v naravni hrani. In naravno je tudi živalsko.

Preberite več:
Manevriranje med resnicami in lažmi pri prehrani? 
Psevdoznanost.
Po krivem obtoženo jajce.
Kako postaneš prehranski skrajnež?

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
info@feel-good.si