Kaj, če bi se pripravili na hujšanje, kot športnik na tekmo?

Kaj vemo o športu?

Uspešen športnik in trener razumeta periodizacijo. Gre za fensi športni izraz, ki v bistvu pove, da ne gre ves čas pritiskati po gasu in pričakovati konstantnega napredka. Pod konstanten mislim linearen – brez vmesnih krivulj (padcev).

Zato se trening praviloma organizira v sklope.

 1. Najprej nastopi pripravljalni del oz. priprave, kot smo tem mukam rekli še včasih, ko sem igral košarko in nas je trener vsako jutro gnal v portoroški klanec (pod gnal mislim, da se je za nami vozil v svoji »reno petki« in trobil tistemu, ki se “šlepa” peš).
 2. Sledi tekmovalni del sezone, ali t.i. »vrhunec« (nastop na pomembni tekmi, dogodku).
 3. Tretjemu delu lahko rečem vzdrževanje forme, ki praviloma poteka pred obema prejšnjima z namenom ohranjanja spodobne kondicije.
 4. Četrti in zadnji del nastopi po koncu velike tekme in se mu reče regeneracija. Pavza. Počitnice. Hrana, pijača, dobra družba in noge-v-luft 🙂 … in tako do naslednjega pripravljalnega dela.

drfeelgood_hujšanje
Kaj vemo o hujšanju?

Da bi najraje tako …
drfeelgood_hujšanje2… pa (začuda) ne gre.

Zakaj?

Ker je hujšanje stres in se nanj adaptiramo, tako, kot na trening, ali kavo, za še bolj nazorno primerjavo.

Bolj, kot se ženemo (večji je kalorični deficit), prej dosežemo vrh in tam se napredek ustavi – dosežemo plato.

Plato ni slab. Plato je cilj – želimo ga doseči – in je pokazatelj napredka.

Problem nastopi, če ga ne prepoznamo in pristop ustrezno prilagodimo. Takrat se krivulja ne le izravna, temveč začne postopoma obračati navzdol. Nazadujemo. Slabši smo. Ponovno se redimo.

Preberite več:
Abeceda hujšanja.
Kaj počnemo narobe pri treningu?
Ali izpuščanje zajtrka pomaga shujšati, ali redi?

drfeelgood_hujšanje3

Praktičen primer

 • Punca težka 80 kilogramov si na vso moč želi shujšati in dnevno užije/potrebuje/je vajena 2500 kalorij dnevno.

Preberite več:
Kaj so kalorije?
Ali jih moram šteti?

 • V »pripravljalni« fazi se odloči zagnati na polno v metaforični klanec in količino hrane razpoloviti.
 • Napredek se zgodi, seveda in ta je precej hitro očiten. Kilogram se poslovi že prvi teden, dva kmalu zatem, trije, štirje, vse do deset, se jih lahko stopi, če sta na mestu motivacija in doslednost.
 • Nato se telo prilagodi. Veš kaj punca, zdaj pa dost’, če boš tako nadaljevala, me kmalu pokuriš, zato te moram upočasniti, sori. Čiračara, hokuspokus, izvoli željo gibati s manj, jesti več, upočasnila bova presnovo in ugasnila določene hormone, da porabiva čim manj energije.

To je plato in od te točke dalje vodita le dve poti:
1. Lahko je še manj, če želi nadalje hujšati, kar je skoraj nemogoče oz. dolgoročno povsem nevzdržno.
2. Telo jo končno premaga, ne nujno vsak dan, morda le tisti petek, ali v soboto, ki postane “cheat”/”all-you-can-eat” dan in doprinese notri vse kalorije, ki se jim je odrekla pretekle dni, pa še nekaj ekstra sladkih za povrh.

Kaj lahko storite bolje?

Začnite hujšat’ profesionalno 🙂

Uporabite predstavljen primer organizacije in sestavite svojo pot do zastavljenega cilja po sklopih:

1. Vzdrževalni del

Zamašite hrup okoli sebe, ki narekuje, kako »morate« izgledati – s koliko kilogrami in centimetri okoli pasu. Bodite iskrena in pomislite, kaj je tisto, s čimer boste zares zadovoljni. Koliko lahko v tem trenutku žrtvujete in čemu se niste pripravljeni odreči.

Nejasnost → Stres

↑                  ↓

Plato (kopičenje kilogramov oz. nezmožnost shujšati)

Telo pod stresom je kot avto pod ročno zavoro. Ne pusti nikamor, kljub toriranju motorja na visoke obrate. Špeh je zanj »varovalka«. Tam je energija za preživetje v tej fazi alarma in estetski cilji takrat niso važni.

drfeelgood_stres
Zamaši hrup pomeni utišaj alarm. Ponastavite sistem. Če ste vztrajno hujšali do sedaj, premislite o pavzi. Če nameravate začeti, se vprašajte, kje se trenutno nahajate (v katerem sklopu), kam želite iti (kaj je vaš »vrhunec«), kdaj nameravate prispeti na cilj in kako kasneje nadaljevati.

2. Pripravljalni del

Izberite dieto. Vem, da se danes povsod govori, da so restriktivne diete zloba v svetu prehrane in je heroj zmernost. Zveni super, razumem: vse je dovoljeno, ničemur se ni treba odreči, le “poslušati svoje telo”, karkoli to že pomeni. Če vas zanima še kak neuporaben nasvet o prehrani, preberite: Trije najbolj neuporabni prehranski nasveti.

Ne kupim tega argumenta. Dvomim, da velja za večino, ki jih zanima stopiti iz povprečja, na katerem koli področju, pravzaprav.

Uspeh zahteva žrtve.

Najsi bo to (prosti)čas, denar, materialne dobrine, … ali kalorije, če govorimo o hujšanju. Jebi ga. Želim si, da bi lahko ponudil možnost, kjer lahko ješ vse, v neomejenih količinah in shujšaš, kot sporočajo ponudniki raznih prehranskih dopolnil: »le naše tablete vzemi in maščoba se bo topila kar sama od sebe«. Niti v filmu …


Obstaja čas, ko boste lahko jedli intuitivno – se ne ozirali na porcije in obstaja čas, ko je treba shujšati – takrat gre redko komu »po filingu«, saj je ravno ta tisti, ki je zagato sploh povzročil.

Diete delujejo, ker omejujejo.

 • Na LCHF in ketonski kruha in krompirja ne smete niti pogledati.
 • Na ločevalni ne smete tega in onega skupaj, al’ kako že?
 • Na vegi, ne smete … mesa, jasno.
 • In tako dalje, in tako dalje, …

Vsaka dieta omejuje nekaj. Izberite tisto, ki vam najbolj ustreza – vašemu okusu, navadam, življenjski situaciji, ciljem, … tako boste povečali možnosti, da na njej vztrajate. Preberite več: Zakaj diete delujejo?

Določite začetek in konec. Kdaj začnem in kdaj je v planu prispeti na cilj – kaj cilj predstavlja – minus 5, 10, 15 kg? Pripravljalni del naj ne traja dlje od treh, morda štirih mesecev.

3. Vrhunec

Vrhunec je plato.

Ko se ustavi, si čestitajte. Zmagali ste. Vztrajali ste, do koder je šlo. Ne se »zadavit« sedaj s še več treninga, še manj hrane, še več stresa.

Razdražljivost, slab spanec, izpad ritma menstruacije, konstantna utrujenost, upad spolne sle, pomanjkanje energije za trening, prekomerna uporaba poživil (kava, »fat burnerji«), neustavljiva želja po sladkem, … vse to so simptomi, da ste najverjetneje pri koncu “tekmovalnega obdobja”.

Dovolite telesu, da si opomore in izkoristite čas za razmislek o dosežku – je uspelo vse po planu? Kje se je zataknilo in zakaj? Kaj ste spoznali o sebi? Obstaja v bodoče boljši način?

4. Noge-v-luft!

Tu govorimo o življenjskem slogu.

O zmernosti in oblikovanju prehranskih navad, ki podpirajo druge prioritete v življenju. Kos čokolade kar tako, več neomejenih kosil z družino, sladoled zvečer za kvalitetnejši spanec, … dokler ostajate v »kondiciji«, je vse ok 🙂

Ohranjanje kondicije v tem trenutku pomeni dovolj kalorij (brez primanjkljaja), dovolj beljakovin in zelenjave za podporo zdravju in samo-uravnavanju apetita, nekaj zdravih maščob za dobro delo hormonov in ogljikovih hidratov kolikor vam gre v račun energijskih potreb. Več podrobnosti v članku: Sestavi Feelgood jedilnik zase.

Če ocenite, da obstajajo možnosti za napredek in še niste povsem zadovoljna, ponovno stopite do točke 1. Ponastavite sistem. Premislite o novem cilju in določite parametre. Skratka, cel krog »jovo na novo« …

Obstaja dr. Feelgood dieta?

Pravzaprav ne. Ali pa, čakajte, da razmislim … lahko ji rečemo tudi tako. Še raje pa: dieta X Y, kjer X postane vaše ime in Y priimek.

Dr. Feelgood dieta je po vaši meri in ne obratno – je skupek načel in ne seznam splošnih omejitev, katerim se mora prilagoditi vsak, ne glede na cilj, navade, okus, ali življenjsko situacijo.

Skupaj gremo skozi vse 4 faze:

 • Najprej razjasnimo, kam želimo – kakšen je cilj.
 • Določimo, kako dolgo bo trajala pot in kaj je tisto, s čimer boste zadovoljni.
 • Izberemo najprimernejši pristop – tak, ki ga zmorete.
 • Ocenimo napredek in prilagodimo: sam cilj, ali izbrano pot.

drfeelgood_ciljiMi smo tisti trije zadaj 🙂


Feelgood programi prehranskega svetovanja

Pri Dr. Feelgood smo povzeli desetletje izkušenj v najpomembnejše korake, s katerimi lahko na razumen in sprejemljiv način v vsakdanje življenje uvedete navade, ki vodijo do izpostavljenih ciljev.

 • Cilj (shujšati, na primer) in jedilnik (dieta) ne bosta dovolj.
 • Da bi dosegli rezultat bo potrebno razviti navade in določene spretnosti.
 • Slednje omogoča redna praksa, s smiselnim napredovanjem.

 

Postavi cilj

Ponujamo programe:

 • Hujšanje in zdravje.
 • Preoblikovanje telesa ter šport.
 • Podjetni in učinkoviti.
 • Prehrana za nosečnice.
 • Prehrana otrok.
 • Prehrana starostnikov.

Za prijave in več informacij je na voljo elektronski naslov info@feel-good.si

 

Mario Sambolec, Dr. Feelgood
www.drfeelgood.si