Spoštovani, skrbim za staro mamo (79 let), je na pol pokretna. Sedaj že jamra, da jo boli grlo, kiha, nima več dobre odpornosti. Pazimo, da ni v stiku z bolnimi ljudmi, skrbimo za higieno. Zanima me, kaj naj ji kuham, da bi ji s pomočjo hrane nekoliko dvignila odpornost? Najlepša hvala za nasvet.Se ne morem postaviti v vašo kožo, da bi lahko resnično razumel, kaj prestajate. Ne bom se niti pretvarjal, ali pametoval, kot bi vedel bolje od vas, kaj je dobro za vašo mamo.

Razmisliva skupaj …

V splošnem bodo naravna, minimalno predelana živila učinkovala pozitivno na odpornost. Govorim o zelenjavi, sadju, nepredelanem mesu, ribah, primerno pripravljenih stročnicah, če jih mama tolerira, enako velja za (fermentirane) mlečne izdelke.

Preberite več:
5 resnic o rdečem mesu?
Kaj pa mleko?
Kaljenje in namakanje.

Upoštevajoč, da je odpornost pogojena z zdravjem črevesja, se mi zdi smiselno preveriti stanje tam in podpreti dobre črevesne bakterije z izbiro živil, ki delujejo prebiotično in probiotično.

Nadalje, svetujem ozir na količno beljakovin – te so nepogrešljive za tvorbo protiteles, se pravi obrambe našega telesa – in esencialnih maščobnih kislin (EPA/DHA), ki so na voljo v mastnih ribah (sardele, skuša, divji losos) in ustreznih prehranskih dopolnilih.

Več o:
beljakovinah,
probiotikih in prebiotikih,
maščobah omega 3,
prehranskih dopolnilih.

Objavljeno v reviji Moja Leta.

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
info@feel-good.si