Če ste v časovni stiski in nimate časa prebrati celotnega prispevka v miru, si zapomnite sledeče:

Fantje praviloma rabimo več joge in pilatesa, punce pa več kvihtanja.

Fitnes navdušencem usmerjene publikacije rade manipulirajo z vsaj dvoumnimi, bolje rečeno »večumnimi«, na glavo žeblja natančno pa včasih docela neumnimi reklamami.

Objavijo recimo naključen program vadbe, ki ga domnevno odobrava trenutno najbolj avtobusu podoben človek, ali dekle-obešalnik in košarico 26 izdelkov oz. posebno dieto, ki obema bojda pomagajo obdržati izvenzemeljsko ogrodje. Ni redko, da se predvsem mladina odloči napisano skopirati, potrošiti žepnino za vsaj 5 dopolnil, ali superfood živil, s seznama in odpravi v najbližji fitnes.

Veste, na podlagi česa sklepam o možnosti takšnega scenarija? Ker sem nekoč sam odigral glavno vlogo v igri Mladost-norost: brezglavo bildanje ega.

Danes si želim, da bi me kdo kritično opomnil: Stari, serješ ga.

V kolkih si popolnoma trd, v gležnjih negibljiv, kot bi hodil v petkah, ramenski sklep si nazadnje uporabil v celotnem obsegu giba v osnovni šoli med lovljenjem ravnotežja pri gumitvistu in zadnjič si skočil, ko si se igral s sošolkami ristanc. Sklepi kričijo od muk, le vzkliki so v jeziku bolečin, te pa najraje preslišiš, ko stiskaš zobe pod pretežkimi bremeni. Mimogrede, prdiš, kot konj. A lahko prenehaš z vsemi temi praški, ali vsaj preveriš njihovo kvaliteto?

Več:
Pozor pred komercialnimi beljakovinskimi napitki.
Kaj pa Herbalife?

Kaj počnemo narobe fantje?

Treniramo ego, ne mišic.

Napačna tehnika na račun prevelikih tež, jačanje mišic, ki so po moči že tako, ali tako neskladno razvite, zanemarjanje šibkih točk oz. “sindrom ogledala” – (pre)treniranje tistih mišic, katere vidimo, ko stojimo čelno pred ogledalom (prsi, sprednji del ramen in biceps, z dolžnim spoštovanjem), zanemarjanje kompleksnih (večsklepnih) vaj in poudarek na enostavnih (izolacijskih) gibih. Vse to zgolj doda k težavam in v najboljšem primeru, če se že uspemo nekako izogniti hujšim bolečinam, privede k smešnemu, nesorazmernemu videzu.

Več: Napotki za rekreativnega fitneserja

Rešitev 1: Kompleksne vaje.

Dokler ne opravite z vajami za noge, hrbet, mišice prsnega koša in ramen, se niti ne spogledajte z mašinami za bicepse in tricepse. Več: Preventiva poškodb in pomen “funkcionalnega” treninga.

Rešitev 2: Enkrat več vlečenj, kot potiskanj

To pomeni za vsako vajo potiskanja (bench press, potisk nad glavo, …) opravite dve vaji za hrbet (različne verzije pritegov). Preberite več: Osnovni napotki za rekreativnega fitneserja.

Rešitev 3: Najprej prava hrana.

Od praškov je kvalitetna sirotka v štartu mogoče vse, kar potrebujete. Ajde, naj vam bo še žlička kreatina. Vsa ostala hrana naj ima prosim poreklo iz mesnice, tržnice in ne laboratorija, ali fast-food restavracije za vogalom. Preberite več: Primer jedilnika.

Rešitev 4: Pejte na pilates.

Ali ojačajte mišice trupa vsaj na nek pameten način, ki ne vključuje osnovnošolskih trebušnjakov z nogami pod ribstolom. Na primer: Najboljši trebušnjaki.


Kaj počno narobe punce?

Izključno stretching, kardio, joga, milijon ponovitev z barvastimi utežkami in gumicami, da bodo mišice lepe in dolge ter bog-ne-daj ne preveč “nabite”.

Newsflash: it doesn’t work that way.

Za mišično rast je v sami osnovi potreben testosteron – moški spolni hormon – in tega imate dekleta od 10 do 30 x manj. V prevodu:

Tudi, če bi želele trenirati z namenom postati bodibilderke, bi bilo to izjemno zahtevno ter verjetno terjalo večji davek, kot ga je večina pripravljena plačati.

Rešitev 1: Dodajte trening za moč.

Primerno sestavljen trening za moč ima mnogo koristi:
– Izboljša tonus mišic.
– Pospeši izgubo maščobe, tudi na “težavnih” predelih (nadlahti, boki, trebuh, stegna in zadnjica).
– Prepreči obešalniku podoben izgled. Več: 4 etape Feelgood treninga.


Rešitev 2: Upoštevajte menstrualni cikel.

Določene razlike resda obstajajo pri treningu deklet. Kot prvega v vrsti bi izpostavil menstrualni cikel (folikularno in lutealno fazo), znotraj katerega se pod vplivom hormonov (estrogen oz. progesteron) lahko pri posameznicah občutijo spremembe pri zadrževanju vode v telesu, energiji, apetitu, razpoloženju, idr. To se vsekakor zdi vredno upoštevati in trening (ter prehrano) v posamezni fazi primerno prilagoditi. Na primer:
– Tehtanje oz. primerjanje teže velja le znotraj istega tedna v ciklu. Verjetno bo najlažje prvih nekaj dni po menstruaciji, ko odteče večina nabrane vode.
– V prvi polovici cikla (folikularni fazi) je dominanten estrogen, ki bolje uravna apetit in izboljša občutljivost za inzulin (toleranco na ogljikove hidrate – OH). V lutealni fazi (pod vplivom progesterona) pogosto naraste apetit, toleranca na OH pa upade.

V izogib kopičenju maščobe se včasih obnese manipulacija z razmerjem makrohranil: v prvi polovici cikla poskusite oblikovati prehrano s poudarkom na beljakovinah in OH, z manj maščobami, v drugi polovici pa zmanjšajte količino OH in si ob več beljakovinah privoščite nekaj dodanih maščob, kar utegne bolje potešiti občutek lakote.

– PMS se pogosto predstavi drugače. Nekatere ženske ga niti ne občutijo, drugim lahko poruši razpoloženje, zbranost, raven energije, … v 8-11 % primerov naj bi PMS celo eskaliral v PMDD (Premenstrual dysphoric disorder). Zato se zdi v primeru slabšega počutja smiselno prilagoditi trening in dodati več kardia, v zameno za kompleksne vaje, ki zahtevajo moč, ravnotežje in zbranost. Najzahtevnejše treninge (vaje za moč) je smiselno umestiti v prvo fazo cikla, v drugi pa se osredotočiti na več aerobne vadbe (vzdržljivost). Preberi več: Prehranska dopolnila proti PMS


Rešitev 3: Dodajte beljakovine.

Beljakovine ne povzročajo raka, niti zakisajo ne, tudi mišice ne bodo kar same zrasle od njih, kot smo že ugotovili. Bodo pa pripomogle k regeneraciji, odpornosti, sitosti in posledično zajezile potrebo po prenajedanju s kalorično bogatejšimi maščobami ter zahrbtnimi (predelanimi) viri ogljikovih hidratov.Izberite za vsaj eno dlan (30 g), trikrat na dan.

Več:
Beljakovine – pomen, viri, količine.
Zakaj se prenajedamo?

Rešitev 4: Več trenirajte.

Za rezultat pogosto potrebujete večjo frekvenco treninga, več klasičnega “kardia”, bolj strikten režim prehrane … in več časa. Ni fer, ampak jebiga, t’ko je:

Ženske telo očitno “sovraži” bolj, kot moške. Zato lahko okrivite svoje hormone in evolucijo, ki vas je oblikovala v tako trdožive 🙂


Z individualnimi programi Feelgood vadbe do lepšega telesa in boljšega počutja.

Migamo zato, ker želimo:

 • Izgubiti nekaj odvečnih kilogramov.
 • Pridobiti moč in pusto mišično maso.
 • Razmigati zasedeno telo in preživeti dan z več zagona, elana in energije.
 • Odpraviti bolečine v sklepih.
 • Pripraviti telo, da bolje vzdrži zahteve ljubega športa (tek, badminton, košarka, smučanje, …)

Kako migamo?

 • Trening se izvaja v paru ali manjših skupinah (3-4 osebe).
 • Vaje so prilagojene potrebam ter sposobnostim posameznika.
 • Glavni elementi Feelgood vadbe si preberi na desni strani.

Bi migali z nami?

 • Kontaktirajte nas in se dogovorite za vaš prvi Feelgood trening.
 • Da bo uspeh še večji je na voljo tudi po meri prilagojen prehranski načrt.

Pripravljeni!

 • Omilimo boleče točke v mišicah, ki nastanejo zaradi pretiranega sedenja ali prisilne drže.
 • Izboljšamo osnovne gibalne vzorce in mobilnost problematičnih sklepov.

Pozor!

 • Ramena: izboljšujemo telesno držo.
 • Trup: jačamo mišice, ki nas držijo pokonci (trebušne mišice in mišice hrbta).
 • Zadnjica: pomembna mišica, ki ni le blazina na kateri sedimo, temveč pomemben člen v našem gibanju, drži in morebitnih bolečinah v križu. Zbudimo jo s pravimi vajami!

Štart!

 • Glavni del je prilagojen ciljem posameznika.
 • Vaje za moč, vzdržljivost in »kurjenje maščob«, ki se jih uči izvajati brezkompromisno pravilno in tako tudi nadzoruje.

Varnost, učinkovitost in Feelgood (dobro počutje) – to je naš cilj!

Prijave na brezplačni predstavitveni trening in več informacij: info@feel-good.si