»Zanima me kaj menite o Herbalifu – ga priporočate ali ne? Prebrala sem že veliko različnih mnenj, vendar me zanima predvsem vaše. Hvala!«

Sestra me je naučila, da sem raje tiho, če nimam za povedati kaj lepega. Če jo upoštevam tudi pri odgovoru na to vprašanje, bo sledila verjetno ena mojih najkrajših objav 🙂

Vendarle, pri maločem obstaja delitev zgolj na črno in belo. Za prehranska dopolnila znamke Herbalife in njihove šejke s katerimi želijo nadomestiti obroke, morda velja enako. Kaj pa vem … naj prvo izpolnim poklicno zaobljubo in jih objektivno ocenim – z vsemi minusi in morebitnimi plusi.

Ponudba prehranskih dopolnil je izjemno pestra. Predstavljajte si jih kot različne znamke športnih copat – vsaka tekmuje na tržišču z drugačnimi pristopi, kako upravičiti svojo ceno ali prepričati potrošnika, da potrebuje prav njihov čevelj in tega nikoli več ne zamenja s konkurenčnim.

Preberite več:
Prehranska dopolnila.

V splošnem prisegam na kvaliteto surovin v izdelku – njihove količine in vire – kot odločitveni dejavnik za dobro oceno. To zaokroži navzgor dejanska uporabna vrednost dopolnila za posameznikovo zdravje. Ni vsako dopolnilo enako potrebno za vsakogar, o čemer govori naslednje vodilo:

Dopolnilo k prehrani je ravno to, kar nakazuje že samo ime – zgolj dopolnilo. Dokler stoji prehrana posameznika na majavih temeljih, ji tablete in zvarki sami po sebi težko občutno koristijo.

Prevod deklaracijske nalepke

25 g Herbalife “šejka” z okusom vanilije predstavlja en obrok (od tridesetih) in vsebuje:

 • 90 kalorij (kcal),
 • 9 g beljakovin,
 • 13 g ogljikovih hidratov (od tega cca 10 g cukra),
 • 1 g maščob.
 • 20-30 % minimalnih dnevnih priporočenih potreb po različnih vitaminih in mineralih.

Že na tej točki postane jasno zakaj sistem (sprva) deluje in omogoča shujšati. Kolikor poznam priporočila se šejk svetuje užiti namesto vsaj enega ali dveh glavnih obrokov v dnevu.

Številka 90 na nalepki predstavlja energijsko vrednost ene porcije “Formule 1”, ki je primerljiva z relativno majhnim jabolkom ali nekaj požirki nemastnega jogurta. Veste kaj, lahko mi populite vse kocine na nogah, če ne uspete shujšati s takšno količino hrane za zajtrk in kosilo 🙂

Ampak, jogurt in jabolko, ki sem ju povsem naključno izpostavil, sodeč po argumentih zagovornikov nista “uravnotežen” obrok. Šejk ima vitamine, minerale, različna superživila, … samorogove solze sreče in vse štiri barve mavrice.

Četudi bi držalo, da je šejk v primerjavi z določenim živilom bolj hranljiv, so kalorije (energijska vrednost) najpomembnejši dejavnik, ko govorimo o usodi telesne teže.

Če dosledno jemo manj, kot porabimo, shujšamo.

90 kalorij iz šejka je po tem kriteriju enako, kot 90 kcal iz čokolade ali 90 kcal iz brokolija. Podobno je 90 kg železa enako 90 kg sena in 90 litrov eurosuper 95 tehta enako, kot 90 litrov dizla. Debata o kvaliteti je relevantna (za zdravje), vendar ne odločilna (za izgubo telesne teže).

Preberite več:
Prehrana za zdravje ali videz?
Je kalorija enaka kaloriji?

Sestavine

Navedene so po vrstnem redu od najbolj zastopane v izdelku do tistih, ki so bolj ali manj v sledovih:

Izolat sojinih beljakovin, fruktoza, celuloza v prahu, koruzni otrobi, umetni okus vanilije, gostilo guar gum, kalcijev kazeinat, kazein, riževe vlaknine, sojin lecitin, olje oljne repice, srednje verižni trigliceridi (MCT), gostilo carrageenan, DL-metionin, inulin, magnezijev oksid, silikonov dioksid, aroma rožnega korena, aroma vanilije, ingver v prahu, indijski trpotec v prahu, pektin citrusov, proteaze, med v prahu, askorbinska kislina, DL-alfa-tokoferil acetat, ekstrakt papaje v prahu, granatno jabolko v prahu, biotin, niacinamid, beta karoten, železov fumarat, cinkov oksid, bakrov glukonat, kalcijev pantoteanat, bromelain, cianokobalamin, folna kislina, holekalciferol, piridoksih hidroklorid, tiamin mononitrat, riboflavin, kromov klorid, natrijev molibdat, natrijev selenit.

Od druge polovice dalje so navedene različne oblike vitaminov in mineralov. Biotin, niacinamid, tiamin, riboflavin in folna kislina spadajo v skupino vitaminov B, beta karoten je rastlinski vitamin A, askorbinska kislina je sintetična oblika vitamina C, alfa tokoferol je ena od mnogih oblik vitamina E, holekalciferol pomeni vitamin D3, … itd.

Učinke vitaminov in mineralov določijo oblike, v katerih se ti nahajajo v izdelku ter njihove količine.

Med sestavinami je zelo malo takšnih, ki so prisotni v najbolj biološko razpoložljivih oblikah, kot jih trenutno poznamo, ali je teh zgolj za vzorec.

 • Pohvale za izbor boljše oblike vitamina D (holekalciferol namesto vitamina D2, ki je ergokalciferol). Več: Priporočila za dodajanje vitamina D.
 • Folna kislina je sintetična oblika vitamina B9 in neuporaben dodatek. Svetujem aktivno različico 5-metiltetrahidrofolat (5-MTHF).
 • Beta karoten je prej vir antioksidantov, kot vitamina A. Uporabnemu vitaminu A se reče retinol. Več: Vitamin A.
 • Pri vitaminu C verjetno ne bo večjih razlik pri izkoristku »navadne« askorbinske kisline v primerjavi z drugimi oblikami. Trenutno sicer velja za najboljšo izbiro liposomski vitamin C, ki je tudi najdražji. Druge izbire so pufirani mineralni askorbati (magnezijev askorbat na primer), ki obljubljajo manj prebavnih težav. Več: Vitamin C.
 • Cianokobalamin in metilkobalamin sta dve pogosti obliki pomembnega vitamina B12. Drugi je objektivno boljši. Med sestavinami izdelka je prvi, na žalost. Več: Vitamini skupine B.
 • V skupino vitaminov E spadajo vsaj 4 različne oblike tokoferolov in še 4 tokotrienolov. Uporabiti zgolj alfa-tokoferol je praktično neuporabno na dolgi rok in v večjih količinah morda celo problematično (vir).
 • Magnezij se nahaja v obliki oksid, ki je najslabše izkoristljiv med množico drugih. Več: Magnezij.
 • Kje je cink? Menim, da je precej pomemben mineral in ga dobro oblikovan nadomestek obroka ne bi smel izpustiti. Več: Cink – superjunak med minerali.

V sredini se med sestavinami nahajajo dodatki rastlinskih izvlečkov, arom, gostil in »polnilcev« (fillerjev, kot so otrobi, riž, inulin, lecitin …).

 • Bromelain in papain sta proteazi – encima, ki pomagata razgraditi beljakovine. Uprašen ingver, granatno jabolko, inulin, trpotec, koruzni otrobi, pektin in riž spadajo med omenjene polnilce – to so načini, kako povzdigniti količino vlaknin na deklaraciji in prahu na porcijo (namesto beljakovin in drugih koristnejših sestavin, ki so dražje).
 • Guar gumi in carrageenan sta dve pogosti gostili. Od njiju sicer nobene prehranske koristi, se pa šejk fino zgosti. Podrobno je o gostilih v prehrani pisal Chris Kresser na svojem blogu.
 • Kazein in sirotka sta vrsti mlečnih beljakovin. Ko govorimo o alergijah/netolerancah v povezavi z mlekom, pogosto mislimo na kazein ali laktozo (mlečni sladkor), redko je med vzroki sirotka. Poznamo več vrst kazeinov in micelarni je ime tistemu, ki je med njimi vreden največ. V Herbalife šejku je uporabljen kalcijev kazeinat, ki je temeljiteje predelana in denaturirana oblika kazeina.

Preberite več: Zdravstvene koristi sirotkinih beljakovin v prahu.

Predstavljam si, da večino izdelka sestavljajo prvi trije: sojin izolat, fruktoza in celuloza.

 • Kaj si mislim o soji? Na kratko: nisem ljubitelj. Ni reinkarnirani Hitler kot bi jo nekateri želeli prikazati, niti najboljši rastlinski vir beljakovin in popoln nadomestek mesa, kot jo oglašujejo drugi. V primerjavi s kvalitetnejšimi viri beljakovin v prahu, kot je sirotka (whey, ang.), mlečne in jajčne beljakovine se soja ne more kosati, lahko pa jo postavimo ob bok konopljinim, riževim in grahovim.
  Več: Kaj pa soja?
 • Fruktoza je vrsta sladkorja, ki je v večjih količinah prisotna v sadju in določenih sladilih (agava). Težave z njo se redko pojavijo dokler ostane v naravni embalaži jabolka. Ko jo izoliramo do prahu in z njo sladimo vsepovprek, pa lahko zvišamo tveganje za opazen kup zdravstvenih nevšečnosti.
  Več: Kaj pa fruktoza?
 • Celuloza je balast. Dobesedno je »nič«. Nima prehranske vrednosti in je ne moremo prebavit. V bistvu spada med polnilce, ki sem jih omenjal prejle. V tabletah in praških se uporablja kot vezivo za ostale sestavine in preprečuje, da bi te postale žarke.

Razsodba

V treh opornih točkah:

 1. Če ste dosledni pri osnovah – večino časa izbirate minimalno predelana, naravna živila, uživate dovolj beljakovin, zelenjave in ohranjate zdravo telesno težo – večine prehranskih dopolnil zelo verjetno ne potrebujete, ali vam vsaj pretirano ne koristijo.
  Več: Tri načela Feelgood prehrane.
 2. Če večino vaše hrane pripravljajo stric Mkdonal’c, različne “burgerašnice”, kebabdžinice, ali ta prihaja iz vrečk in škatel, vas ne reši niti polna paleta Herbalife stisnjenk ob vsakem obroku. Razen, če burek (beri: junk) vaš vsakdanji nadomestite z 90 kalorijskim šejkom. Potem boste shujšali, garantiram ;).
  Več: Abeceda hujšanja.
 3. Če iščete zgolj nekaj, kar bi služilo kot malica, občasen nadomestek obroka ali prigrizek po vadbi, bodo po mojem mnenju neprimerljivo boljša izbira sirotkine beljakovine v prahu, ki jih lahko dopolnite s kosom sadja, pestjo oreščkov, … ali pomešate v primerno sestavljen smuti.

Več: Zdrave malice.

Iskreno in celovito delo na področju prehrane z nekom zahteva individualno obravnavo, čas, potrpljenje in razumevanje. Skratka: coaching – t.j. pristop, ki se ga ne da posplošiti po vzoru »one size fits all« (eden za vse) in spremeniti prehrano v igro številk.


Feelgood programi prehranskega svetovanja

Pri Dr. Feelgood smo povzeli desetletje izkušenj v najpomembnejše korake, s katerimi lahko na razumen in sprejemljiv način v vsakdanje življenje uvedete navade, ki vodijo do izpostavljenih ciljev.

 • Cilj (shujšati, na primer) in jedilnik (dieta) ne bosta dovolj.
 • Da bi dosegli rezultat bo potrebno razviti navade in določene spretnosti.
 • Slednje omogoča redna praksa, s smiselnim napredovanjem.

 

Ponujamo programe:

 • Hujšanje in zdravje.
 • Preoblikovanje telesa ter šport.
 • Podjetni in učinkoviti.
 • Prehrana za nosečnice.
 • Prehrana otrok.
 • Prehrana starostnikov.

Za prijave in več informacij je na voljo elektronski naslov info@feel-good.si

 

Mario Sambolec, nutricionist PN1, ACA, trener in predavatelj FZS, ustanovitelj Dr. Feelgood.
www.drfeelgood.si
#pozdravipameti