Glavna aduta našega kolača sta preprosta: hitra priprava in naravne sestavine v ravnovesju, ki hitro poteši tako apetit, kot okušalne brbončice.

  • Vsebnost kakovostnih beljakovin in vlaknin je pri sladicah prava redkost (v našem receptu priskrbita oboje jajca in fižol).

Preberite več:
Zakaj so pomembne beljakovine?
Ogljikovi hidrati in vlaknine.

  • Za sladek okus  so tu “bombončki” narave – datlji, morda drugo suho sadje (suhe slive, recimo), lahko pa se sladi s katerim izmed Feelgood odobrenih naravnih (nekaloričnih) sladil.

Preberite več:
Kaj pa fruktoza? Katera so najboljša naravna sladila?

  • Barvo, aromo in tisti mmmmmm ponudi prava čokolada oz. 100% kakav v prahu.

Preberite več:
Kaj pa čokolada?

Mud Cake, kot kolaču pravi moja sestra, je bil na krstnem Feelgood kuharskem tečaju sicer predstavljen, kot sladica (posladek po kosilu, ali ob kavici), z veseljem pa nadomesti kakšno energijsko čokoladico, ali mafin tekom dneva, ko napoči čas za malico.

Sestavine:

  • 1 ¼ šalice namočenih in izkoščičenih suhih sliv/datljev*,
  • 7-9 žlic »stoprocentnega« eko kakava,
  • ¼ šalice makadamijinega ali kokosovega olja (ni nujno),
  • ¼ šalice surovega, nefiltriranega medu, temne melase, ali malo stevije/eritriola*,
  • 2 šalici navadnega, vloženega ali predhodno namočenega in kuhanega rjavega fižola, ki ga dobro speremo pod vodo (lahko je tudi črni fižol ali čičerika),
  • 4 domača jajca (pašne reje),
  • ½ žlice pecilnega praška (vinski kamen),
  • 1 žlička cimeta.
  • Malo kokosove moke, ali kakavovih zrnc (po želji).

*suho sadje lahko nadomesti tudi eritriol, xylitol, stevia ali druga Feelgood sladila.

Priprava:

  1. Datlje/slive za 30 minut namočimo v 1 ½ šalice vode; po 30 min odlijemo ¼ tekočine in jih narežemo ter zmiksamo v blenderju, ali s paličnim mešalnikom.
  2. Enako zmiksamo fižol, dodamo jajca in spasirano suho sadje, kakav, pecilni prašek in vse preostale sestavine.
  3. Dobro zmešamo in nadevamo v pekač obložen s peki papirjem.
  4. V ventilacijski pečici se kolač peče 30 minut na 180°C.
  5. Postrežemo lahko z zamrznjenim, ali svežim jagodičjem.

Kakovostna malica preoblečena v sladkarijo.

Video posnetek

Postrežemo lahko z zamrznjenim, ali svežim jagodičjem.

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
info@feel-good.si