Že peto leto zapored smo sodelovali z OŠ Nove Jarše in tamkajšnjo vodjo prehrane Marjanco Bregar, ki nas je vljudno povabila deliti nekaj uporabnih besed o zdravi prehrani za osnovnošolce v sklopu dne tradicionalnega slovenskega zajtrka.
Izkušnja je bila prijetna, kot vselej, pa vendar to leto morda celo najbolj, ker so bili učenci zelo odzivni in oboroženi s presenetljivo natančnimi vprašanji. Prehrana postaja očitno vedno bolj popularna tema tudi med otroki in mladostniki!OŠ Nove jarše
Starši pozor! Učence so najbolj zanimale naslednje teme:

  • kaj ne redi,
  • kaj da energijo,
  • kdaj je ok tudi kaksna sladka pregreha.

In kaj pametnega smo imeli za povedati?

Nič, kar bi jim bilo čudno, tuje ali odveč slišati (no, razen strinjanja, da čokolino, čokopuffs v mleku ali eurokrem na kruhu res niso najboljša izbira zajtrka). Govorili smo o našem Feelgood načelu BeZeG, kako pomembno je pri vsakem obroku zagotoviti dober vir beljakovin, različne zelenjave in dovolj goriva. To smo skupaj predstavili v tako preprostih idejah in enostavnih receptih, da so jih lahko že naslednji dan preizkusili sami doma ali skupaj s starši.

Ovseni šmorn je ena od tistih jedi, ki jo imajo otroci resnično radi. Recept najdete tukaj.

OŠ Nove Jarše2Svaka čast Marjanca in ravnateljica Štefka Brodar za podporo!:)

Pohvala šoli, ki se res trudi ponuditi kvalitetna in lokalna živila za malice in kosila, ter se izogiba sladkim pijačam in industrijsko predelani hrani.

Za več podrobnosti se prijavite na brezplačen posvet.

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood, nutricionist PN1, ACA, predavatelj FZS.