Američani rečejo comfort food.

Mi, hrana za dušo.

Naslednji recept res dobro nahrani in potolaži. Dušo s posebno vrsto meditacije, ki se ji reče kuhanje in telo s pravo hrano, ki so vse izbrane sestavine.

Za eno telo potrebujemo:

  • 150 g divjačine ali govedine (najraje uporabim zamrznjeno meso srne “za golaž”, ki je na voljo po razumni ceni v Leclercu),
  • čebula, zelena, korenček, grah ali stročji fižol,
  • srednje velik domač krompir (100 g),
  • za dva prsta velik kos slanine našega krškopoljskega pujsa (lahko je tudi panceta ali pršut),
  • jušna osnova, če jo imate na razpolago,
  • rdeče vino,
  • žlica masla, masti ali kokosove maščobe,
  • paradižnikova omaka,
  • sol, poper, svež čili,
  • peteršilj za povrh.

Za dušo poskrbimo pa takole:

  • Nasekljamo polovico čebule, polovico korenčka, par rezin gomolja zelene in eno za drugim položimo v kozico na maslo ghee.
  • Koščke mesa popečemo posebej na ponvi (na kokosovi maščobi, maslu ali svinjski masti), da malo porjavijo in jih nato prestavimo v kozico k zelenjavi. Dodamo koščke slanine in grah (lahko je zamrznjen).
  • Krompir narežemo na kockice in v osoljeni vodi kuhamo na blagem ognju približno 15 minut (dokler se ne zmehča toliko, da ga lahko z vilico razpolovimo). Ta korak lahko opravimo vnaprej in ohlajen krompir hranimo v hladilniku.
  • Zelenjavo in meso v kozici premešamo in zalijemo z jušno osnovo, če te nimamo, pa lahko z malo vode.
  • Kuhamo nadaljnjih nekaj minut, nakar zalijemo še z vinom in paradižnikovo omako.
  • Začinimo s soljo, poprom in čilijem.
  • Po cca 20 minutah se meso fino zmehča, korenček in grah tudi, takrat primešamo še krompir in kuhamo dokler se omaka ne zreducira do želene gostote.
  • Na koncu potresemo s peteršiljem.


Še globok vdih, nastavite na program pomirjujočih misli in odmeditirajte ob vroči čorbi🙂

Dober tek!

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
info@feel-good.si