Feelgood spomladanski zavitki

Kitajske sarme, po balkansko 🙂

Kitajci ne kisajo zelja in so tako prikrajšanji za eno meni najljubših jedi – sarme. Ampak, ni vsaka sarma dobra! Zato kmalu pripravim in postavim na oceno svojo verzijo te priljubljene jedi, do takrat pa lahko poskusite kitajsko 🙂

Kako smo se sploh lotili tega poizkusa? Radi eksperimentiramo in za nas je burek skoraj vse, kar je zavito v vlečeno testo. Kar je nastalo ni niti pita, niti burek, je pa zelo okusno 🙂

Za našo »kitajsko« verzijo smo kupili rižev papir, vanj zavili “filo” in zavitke postavili v pečico za kakšnih 20 minut, na 180 °C.

Za dva lačna mulca in tri »ta-velike« smo porabili eno pakiranje riževega papirja, to je 20 lističev.

Sestavine:

  • 1 kg piščančjega mesa; navadno mešamo izkoščičena piščančja bedra ter prsa.
  • 1 por.
  • 2-3 velike korenčke.
  • Polovico koromača.
  • Sol, poper ter začimbe po okusu (nam je paše začimbna mešanica Cajun: paprika, čebula, česen, majaron, timijan, komarček, kumina, kajenski poper)
  • Maslo ghee.

Priprava:

  1. Meso v kosih začinimo ter popečemo v ponvi na malo maščobe. Prestavimo na krožnik.
  2. Zelenjavo narežemo na palčke (julienne) in zelo na hitro popečemo na maščobi, kjer se je peklo meso.
  3. V tem času narežemo meso na trak/koščke.
  4. Vse skupaj zmešamo in poljubno začinimo s sojino omako.
  5. Zavremo vodo in jo vlijemo v neko nizko in dovolj veliko posodo. Jaz sem uporabila en manjši pekač. Pripravimo si leseno podlogo, desko za rezanj, na primer.
  6. Riževe lističe posamično polagamo v vročo vodo in počakamo kakšno minuto, da se popolnoma zmehčajo.
  7. S široko leseno kuhalnico pobiramo iz vode in jih previdno razgrnemo po leseni podlagi. Nadevamo s pripravljeno zmesjo mesa in zelenjave ter poljubno zavijemo.
  8. Zlagamo v pekač obložen s peki papirjem. Pečemo približno 20 minut na 180 °C

Feelgood kitajske sarme

 

Vesna Milenkovič in Mario Sambolec,
www.drfeelgood.si

Objavil | 2018-01-06T18:56:40+00:00 21, december 2016|